Gedekød har en tæt og fast struktur, der kan minde lidt om vildt eller kalve. Selvom geden er i familie med fåret, så har geden ikke den karakteristisk smag af uld, som lammekød kan have. Gedekød er desuden meget magert kød og indeholder kun lidt kolesterol.

Sæson
Fås hele året.

Anvendelse
Før i tiden spiste man ged, hvis man ikke havde råd til en okse, og måske netop fordi det blev forbundet med fattigmadskost, er geden herhjemme gået af mode kulinarisk. Men nu er den på vej tilbage i kølvandet på det øgede fokus på gedeost. Geden kan i høj grad tilberedes nogenlunde som lam, dog skal man huske på, at gedekød er mere fedtfattig end lammekød, og kalder derfor på nænsom tilberedning. Det magre kød kan derfor med fordel langtidssteges ved meget lav temperatur. Giv fx en bov eller en kølle 10-12 timer ved 60 grader – en oplagt søndagsmiddag, hvor stegen sættes i ovnen om morgenen, hvorefter man glemmer alt om den, indtil det er tid til aftensmad. Alternativt kan kødet grilles over svag varme eller tilberedes som gryderet eller stuvning. Det kan også betale sig at kigge mod udlandet efter inspiration til tilberedning, for ude i verden er ged på menuen ikke noget særsyn. I Middelhavsområdet og på Balkan er ged og især gedekid forbundet med festlige lejligheder. Portugeserne er også gode til ged, og de betragter bl.a. helt unge kid på kun en måned som en stor delikatesse. I Asien markerer især Filippinerne sig som gedespisende nation, hvor man fx krydrer gedekødet med den syrlige tamarind.

Opbevaring
Køl eller frys.

Hvor kan det købes
Gedekød kan købes i velassorterede supermarkeder og slagtere samt hos nogle gårdbutikker.

Trends

Populære artikler

Passioncake

Konditoren Nikolaos Strangas oplever, at mange vælger at spise sushi nytårsaften. Efter sådan et måltid er denne cremede kage med et syrligt pift af passionsfrugt

Læs mere

Syltede oliven og oste

Det er desværre de færreste, som kan få fat på helt friskhøstede oliven, så denne opskrift bruger forskellige slags oliven på glas, der vendes med

Læs mere

Pappadoms med yoghurtdip

Pappadoms er tynde og sprøde indiske brød lavet af linsemel, og ofte er de krydret med alverdens varmende krydderier. Det er muligt at lave pappadoms

Læs mere

Macarons med kaffeganache

En af dessertkunstneren Nikolaos Strangas’ absolutte hitkager er macarons: Små franske makroner med fyld af fx mynte- eller jordbærganache. Det er lykkedes MAD&venner at lokke

Læs mere

Kokkeskolen

Artikler

Opskrifter

NYHEDER