Gâteau des rois

I Frankrig er helligtrekongersdag en festdag, og den bliver fejret med adskillige variationer af kagen gâteau des rois. Oversat til dansk betyder det kongernes kage. Denne variation af kagen er kendt i det sydlige Frankrig og er ofte dekoreret med kandiserede frugter og pyntet med en kongekrone. Det siges også, at den, der fandt en figur af en af de tre konger i kagen, måtte få lov at være konge for en dag. Her serveres den i en lidt mere nordisk og upyntet udgave uden kroner, men bare med fin smag. Kagen kan med fordel skæres i skiver, som ristes på panden og smøres med lidt koldt smør.

Prøv også Gateau Breton

100 g rørsukker
400 g hvedemel
4 æg
½ tsk salt
10 g gær
1 stor økologisk citron, revet skal af
150 g fransk saltet smør, blødt (eller dansk smør)
Smagsneutral olie, til pensling
1 æg, til pensling
1 appelsin, saften fra

Dag 1: Flæk vanillestangen, og bland vanillekornene med rørsukkeret. Tilføj de øvrige ingredienser, men hold smørret tilbage. Ælt dejen godt sammen, og tilføj smørret lidt efter lidt til en smidig og ensartet dej. Kom dejen op i en oliesmurt skål, og dæk skålen til med film. Lad dejen stå i 4 timer ved stuetemperatur. Stil herefter dejen på køl til koldhævning til næste dag.
Dag 2: Tag dejen ud af køleskabet, og lad den stå i ca. ½ time ved stuetemperatur. Vend herefter dejen ud på en bageplade med bagepapir, og tryk en knytnæve eller en albue ned i midten af dejen. Form herefter forsigtigt dejen med begge hænder til en krans. Lad kransen hæve i ca. 2 timer ved stuetemperatur. Pensl omhyggeligt kransen med et sammenpisket æg, og bag den ved 180 grader i 25-30 min. Straks kagen kommer ud af ovnen, pensles den med friskpresset appelsinsaft. Giv den endelig rigeligt, så appelsinsmagen trænger godt ind i kagen. Lad kagen afkøle helt inden servering.

Trends

Populære artikler

Passioncake

Konditoren Nikolaos Strangas oplever, at mange vælger at spise sushi nytårsaften. Efter sådan et måltid er denne cremede kage med et syrligt pift af passionsfrugt

Læs mere

Syltede oliven og oste

Det er desværre de færreste, som kan få fat på helt friskhøstede oliven, så denne opskrift bruger forskellige slags oliven på glas, der vendes med

Læs mere

Pappadoms med yoghurtdip

Pappadoms er tynde og sprøde indiske brød lavet af linsemel, og ofte er de krydret med alverdens varmende krydderier. Det er muligt at lave pappadoms

Læs mere

Macarons med kaffeganache

En af dessertkunstneren Nikolaos Strangas’ absolutte hitkager er macarons: Små franske makroner med fyld af fx mynte- eller jordbærganache. Det er lykkedes MAD&venner at lokke

Læs mere

Kokkeskolen

Artikler

Opskrifter

NYHEDER