Gâteau breton

Gâteau breton er oprindeligt fra Bretagneområdet i Frankrig. Kagen kan sammenlignes med en shortbread-kage eller en pund-til-pund-kage, men er dog helt sin egen med et twist af rom. Typisk bliver kagen spist til morgenmad og serveret med en god marmelade eller en hjemmelavet sveskekompot. Gem gerne gâteau breton’en et par dage, efter at den er bagt. Det siges nemlig fra gamle dage, at kagen vil udvikle en mere intens smag, og at den desuden kan holde sig frisk i ugevis.

Opskrift på 1 kage

400 g hvedemel
250 g saltet fransk smør, blødt og skåret i tern (eller dansk smør)
6 æggeblommer
1 ½ cl rom*
Lidt smør, til formen
1 æggeblomme, til pensling

Bland rørsukker og hvedemel i en stor skål. Tilføj det bløde smør, og smuldr det ind i dejen med fingrene. Tilføj æggeblommer og rom, og saml dejen til en ensartet masse. Smør en springform på ca. 23 cm i diameter. Kom dejen i springformen, og tryk den ensartet ned i formen. Glat overfladen af dejen med bagsiden af en ske. Pensl kagen omhyggeligt med en æggeblomme, og snit et harlekinmønster med bagsiden af en gaffel. Bag kagen ved 180 grader i 40-45 min., til den er flot gyldenbrun. Lad kagen afkøle helt inden servering.

*Rommen kan også erstattes af orangeblomstvand.

Trends

Populære artikler

Passioncake

Konditoren Nikolaos Strangas oplever, at mange vælger at spise sushi nytårsaften. Efter sådan et måltid er denne cremede kage med et syrligt pift af passionsfrugt

Læs mere

Syltede oliven og oste

Det er desværre de færreste, som kan få fat på helt friskhøstede oliven, så denne opskrift bruger forskellige slags oliven på glas, der vendes med

Læs mere

Pappadoms med yoghurtdip

Pappadoms er tynde og sprøde indiske brød lavet af linsemel, og ofte er de krydret med alverdens varmende krydderier. Det er muligt at lave pappadoms

Læs mere

Macarons med kaffeganache

En af dessertkunstneren Nikolaos Strangas’ absolutte hitkager er macarons: Små franske makroner med fyld af fx mynte- eller jordbærganache. Det er lykkedes MAD&venner at lokke

Læs mere