Gartnertips til køkkenhaven

Dyrk dine egne grøntsager

Det er fascinerende at se en plante spirer fra frø og udvikle sig til en færdig plante, om som herefter kan bruges til at mætte familien. Der er næsten ingen grænser for hvad man kan dyrke af frø i køkkenhaven. 

Voks de smukkeste og mest smagfulde cherrytomater, hav altid lækre og friske krydderurter til rådighed, dyrk store smukke grøntsager med grøntsagsfrø, eller måske endda spiselige blomster. 

Dyrk din egen lavendel

Lavendel er med sin eksotiske charme danskernes yndlingsblomst. Vi har alle stiftet bekendtskab med blomstens velkendte duft på et eller andet tidspunkt, fordi den er at finde i mange hjem. Den ikoniske lilla blomst kan bruges på mange forskellige måder, og derfor får vi stor gavn af, at vi planter den selv. 

Lavendel har en frisk og ren duft, og derfor er blomsten brugbar i hjemmet. Uanset hvordan blomsten benyttes, vil duften være tilstede, og det er lige netop derfor, at blomsten er så skøn. Den kan bruges i vand, så blandingen af vand og lavendel kan sprøjtes ud i rummet, og på den måde vil der opstå en frisk og ren duft overalt i hjemmet.

Anvendelse af lavendel har næsten ingen grænser, når det omhandler kosmetik. Blomsten fungerer godt i cremer, scrubs af forskellige art og olier. Det er ikke særlig besværligt at lave, og derfor skal du ikke afsætte flere timer, når du skal lave dine egne produkter med lavendel. 

I husholdningen 

Lavendels populære duft kan naturligvis også bruges i stor stil i vores husholdning. Det gælder blandt andet skyllemiddel til vasketøjet, og på den måde kan du tilføje naturlig duft til dit ellers neutrale skyllemiddel. Derudover kan tørret lavendel pakkes i poser og placeres rundt omkring i boligen, hvor der er behov for en frisk og ren duft.

Den lilla blomst kan også eksperimenteres med i køkkenet – både i te, varme retter og desserter. 

Der følger mange fordele med, hvis haven indeholder lavendelblomster. Placering af lavendel skal være et solrigt sted, hvis du skal opnå det bedst mulige resultat. Det er en god ide, at du får et indblik i de bedste gartnertips vedrørende lavendel inden, at du går igang med at plante. Du kan blandt andet finde tips til beskæring af lavendel, så du bevarer en tæt vækst. 

Udover duften og den smukke farve vil blomsten også bringe flere fordele med sig, når den placeres og plantes i en have. Lavendel tiltrækker flere forskellige insekter som bier, sommerfugle mm., hvilket skaber diversitet i haven. 

Det giver god mening, at lavendel er en af danskernes yndlingsblomst. Den populære blomst har både en fantastisk duft og funktion i haven, og derfor bringer den meget glæde med sig, når den blomstrer i haven.

Trends

Populære artikler

Passioncake

Konditoren Nikolaos Strangas oplever, at mange vælger at spise sushi nytårsaften. Efter sådan et måltid er denne cremede kage med et syrligt pift af passionsfrugt

Læs mere

Syltede oliven og oste

Det er desværre de færreste, som kan få fat på helt friskhøstede oliven, så denne opskrift bruger forskellige slags oliven på glas, der vendes med

Læs mere

Pappadoms med yoghurtdip

Pappadoms er tynde og sprøde indiske brød lavet af linsemel, og ofte er de krydret med alverdens varmende krydderier. Det er muligt at lave pappadoms

Læs mere

Macarons med kaffeganache

En af dessertkunstneren Nikolaos Strangas’ absolutte hitkager er macarons: Små franske makroner med fyld af fx mynte- eller jordbærganache. Det er lykkedes MAD&venner at lokke

Læs mere

Kokkeskolen

Artikler

Opskrifter

NYHEDER