Sæson
Juli til september.

Smag
Figner hører til blandt de sødeste frugter og har et højt indhold af frugtsukker. Jo mere moden, jo sødere frugt. Alligevel er smagen ikke hvinende sød i de friske frugter, men sart, honningagtig og fin. De knasende figenkerner giver den tørrede frugt en nøddeagtig smag.

Anvendelse
Figen stammer fra Vestasien og Middelhavsregionen og er bestemt ikke nogen kulinarisk døgnflue, for arkæologiske udgravninger viser, at den grønviolette frugt med det rødlige kernefulde indre har været spist 5000 år tilbage i tiden. Figner, der har vokset sig buttede under sydens sol, og som ikke er blevet transporteret rundt på Europas motorveje, har langt den bedste smag. Figner, der produceres med henblik på at blive transporteret, har ofte en tykkere skal og mere fast kød, som bedre tåler transporten, men som ikke er helt så rig på smag og sødme. Det skal dog ikke afholde en fra at mæske sig i de friske figner, vi finder hos danske supermarkeder og grønthandlere, for det er stadig en dejlig spise. Med mindre skindet er hårdt og sejt, spises det med. Fignerne skal blot skylles, tørres og er herefter klar til brug i salater, tærter, marmelade eller til at spille hovedrollen i en dessert. Friske figners sødme kan fremhæves med et dryp akaciehonning direkte på det røde kød. Vanille er også godt til at fremhæve frugtens blomsteragtige aroma. Men figner er også skønne med salt skinke, halloumiost eller feta. Prøv denne smukke salat med friske figner: Skær figner i kvarte eller skær et kryds ned i toppen og klem let om den buttede bund, så fignerne åbner sig som en blomst. Dryp det røde kød med flydende honning og placér dem på et fad. Drapér tørret serranoskinke eller parmaskinke mellem fignerne og top med små skiver frisk mozzarella og friskhakket mynte. Krydr med salt og peber. Salaten er dejlig som forret. Tørrede figner er ultrasøde og kan derfor klare kraftige krydringer med kanel, kardemomme, citronskal, chokolade eller anis. Det er dejligt at tæmme deres karamelagtige sødme med en creme af flødeskum og cremefraiche smagt til med vanille.

Opbevaring
Køligt, men smager bedst ved stuetemperatur.

Trends

Populære artikler

Passioncake

Konditoren Nikolaos Strangas oplever, at mange vælger at spise sushi nytårsaften. Efter sådan et måltid er denne cremede kage med et syrligt pift af passionsfrugt

Læs mere

Syltede oliven og oste

Det er desværre de færreste, som kan få fat på helt friskhøstede oliven, så denne opskrift bruger forskellige slags oliven på glas, der vendes med

Læs mere

Pappadoms med yoghurtdip

Pappadoms er tynde og sprøde indiske brød lavet af linsemel, og ofte er de krydret med alverdens varmende krydderier. Det er muligt at lave pappadoms

Læs mere

Macarons med kaffeganache

En af dessertkunstneren Nikolaos Strangas’ absolutte hitkager er macarons: Små franske makroner med fyld af fx mynte- eller jordbærganache. Det er lykkedes MAD&venner at lokke

Læs mere

Kokkeskolen

Artikler

Opskrifter

NYHEDER