Det er mildest talt ikke rart at miste en evne, man altid har haft. Den givne evne kan f.eks. være gået tabt som følge af en blodprop, et sygdomsforløb, en ulykke eller lignende. Men hvis det er evnen til at holde om og løfte eksempelvis noget så banalt som en gaffel eller ske, så man kan spise, ja, så kan det være ekstra frustrerende.

Heldigvis er vi i en situation, hvor der er hjælpemidler til dem, der har problemer som disse. Det ændrer ikke på, at det er hårdt at være ramt af en sådan skavank, men det kan gøre hverdagen lidt nemmere. Her i artiklen præsenterer vi nogle af de muligheder, der er for at spise uden hjælp fra pårørende eller plejepersonale.

Hjælpemiddel #1 – Spiserobotten

Det første hjælpemiddel, der kan gøre dig mere selvstændig igen i forhold til at få mad i maven, er en såkaldt spiserobot. Der er nærmere betegnet tale om en spiserobot til borgere med fysisk handicap. Robotten har en platform til en tallerken, og så medfølger der fire typer bestik – gaffel, barneske og to spiseskeer. Spiserobotten kan enten agere semiautomatisk, eller man kan styre den med et joystick, en telefon eller lignende.

Resultatet er, at man på trods af sin funktionsnedsættelse selv kan spise. Det kan være befriende for mange, at de ikke behøver at være afhængige af andre. Samtidig kan det i især offentlige institutioner være med til at frigive ressourcer til andre opgaver, der ikke kan løses med en robot som denne.

Hjælpemiddel #2 – Gribehandsken

Et andet populært hjælpemiddel blandt personer med funktionsnedsættelser er en gribehandske. Denne fungerer ved brug af elektronik, der gør det muligt for personen, der har den på at gribe om og holde fast ved ting, de ellers ikke ville have kræfter til.

Det kan være oplagt til dem, der har svært ved at holde fast ved eksempelvis en gaffel eller andre ting. Alt efter graden af funktionsnedsættelsen kan sådan en handske være en oplagt, og til tider mere fleksibel, løsning end eksempelvis en spiserobot. Det er dog ikke alle scenarier, hvor den giver mening, men det er i den grad værd at undersøge muligheden.

Andre hjælpemidler

Der er naturligvis mange flere hjælpemidler end de to, som vi har omtalt ovenfor. Faktisk er der hjælpemidler til praktisk talt alle slags funktionsnedsættelser samt alle grader af disse. Det vil sige, at det ikke kun er til dig, der gerne vil kunne spise uden hjælp igen, men også til personer med andre behov

Udvalget er altså stort, og det er jo en positiv ting. Se her hos gloriamundicare.com, hvor du blandt andet kan se nogle af de mange hjælpemidler, der findes til handicappede, ældre og svage.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *