En bombe af sukker, smør og salt. Det er en kæmpestor småkage beklædt med karamel og overtrukket med chokolade, som kan skæres ud i så store eller små stykker, som du lyster. Den minder rigtig meget om chokoladebaren Twix – bare bedre! Den kan laves flere dage i forvejen, så det er bare med at stille den søde sult på tømmermands-dagen.

Opskrift til ca. 20 store stykker eller 40 små

Kiks:
4 ½ dl smør
2 ¼ dl rørsukker
9 dl mel
Evt. 2 spsk hvide ris, fintmalede i en kaffemølle eller morter

Salt-karamel:
4 ½ dl sukker
1 ½ dl sirup
1 dl vand
1 spsk citronsaft
2 ½ dl fløde
2 ½ dl kondenseret mælk* eller fløde
½ tsk havsalt + lidt til drys

Chokoglasur:
200 g mørk chokolade, finthakket
2 spsk smør

Kiks: Bland smør og rørsukker i en skål, og tilsæt ¾ af melet og evt. risene. Drys resten af melet på bordet, hæld dejen ud, og ælt den sammen til en ensartet dej. Beklæd et ildfast fad (ca. 20 x 30 cm) med bagepapir, og pres dejen ned i fadet. Sæt fadet i ovnen ved 175 grader i ca. 30 min., til kiksepladen er gennembagt og gyldenbrun. Lad den køle af.
Salt-karamel: Kom sukker, sirup, vand og citronsaft i en gryde, og bring det i kog ved medium varme. Rør lidt i det undervejs, og sørg for at få alle sukkerkrystaller på siden af gryden med i massen. Når alle sukkerkrystaller er opløst, skal du ikke røre mere. Lad massen koge, til sukkermassen samler sig til en gyldenbrun masse. Det tager ca. 20-30 min. Hvis du har et sukkertermometer, skal det stå på 150 grader. Tag gryden af blusset, og lad massen køle i 1 min., inden fløden hældes i. Hæld derefter kondenseret mælk eller mere fløde i. Tilsæt ½ tsk havsalt, til den er ensartet. Sæt derefter gryden tilbage på varmen ved medium varme, og varm det igennem, til massen er mørkebrun og dufter kraftigt af karamel. Det tager ca. 20 min. Sukkertermometeret skal vise ca. 115 grader. Tag gryden af varmen, og hæld karamellen over kiksepladen. Drys med lidt salt, og lad det hele køle af i ca. 2 timer.
Chokoglasur: Smelt chokolade og smør i vandbad eller mikroovn. Når det har opnået en ensartet konsistens, hældes det over karamellen. Brug en spatel til at fordele glasuren. Stil det hele i køleskabet, til chokoladen er helt størknet. Skær chokoladebaren ud i det ønskede antal skiver, og server.

Tip. Chokoladebaren kan laves adskillige dage, inden de skal spises.

*Fås i velassorterede supermarkeder, men kan erstattes af almindeligt fløde.
Sådan gør du

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *