Broccoli har en bitter, nøddeagtig smag med et strejf af sødme. Kålen kaldes også for aspargeskål, fordi smagen kan minde lidt om asparges.

Sæson
Juni til oktober – nogle gange længere.

Anvendelse
Broccoli gjorde for alvor sit indtog i det danske køkken i 80’erne, men stammer oprindeligt fra Italien. Både de mørkegrønne kålblomster og den øverste del af den lysegrønne stok kan spises – både rå og tilberedt. Det klæder broccoli at få tilført salt smag, der spiller godt op til den nøddeagtige bitterhed, men lidt sødt modspil for at fremhæve kålens naturlige sødme er også godt. I 90’erne løste man den opgave ved at servere broccolien rå i en salat med bacontern, peanuts og rosiner samt en creme fraiche-dressing. I Italien bruger man ofte parmesan sammen med broccoli, i England får den modspil af blåskimmelost, mens kineserne typisk giver den et salt spark med lidt soja. Broccoli kan også koges, dampes, gratineres og svitses, og tilberedning er ofte med til at lokke en smuk grøn farve og en mere kompleks smag frem i kålen, men den må endelig ikke få for meget, for så bliver den bleggul, blød og kedelig. En hurtig løsning er at svitse små buketter og bidder af stokken i olivenolie, hvidløg, lidt chili og soja.

Opbevaring
I køleskab.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *