De friskbælgede bønner dufter og smager lidt som friske ærter, for de har en stor sødme og en blød og cremet konsistens. De tørre bønner er mere afrundede og milde i smagen.
Sæson
Friske borlottibønner er super i august-september, mens de tørre kan fås hele året.
Bedst til
Når bønnerne er friske, behøver de blot et opkog for at kunne indgå i salater eller som et proteinrigt tilbehør til grøntsager og kød. Når de er helt spæde, kan de også spises rå. De tørrede bønner skal udblødes natten over for at kunne tygges. Borlottibønner står utrolig godt til vintermad som gryderetter og sammen med krydrede pølser. Overkogte bønner kan med fordel moses og smages til med masser af citron, hvidløg og salt og spises ligesom en hummus. De friske bønner kan til gengæld sagtens serveres til sommerens fisk og i sprøde salater som græsk salat, hvor de er et blødt element.