Basilikum har en intens, frisk og grøn smag. Bladene er bløde og saftige med noter af græs, peber og nellike samt et strejf af bitterhed. Tørret basilikum har en mere støvet smag, men til gengæld træder anisnoter frem i smagen.

Sæson

Juni til september, men fås hele året.

Anvendelse
Selvom vi typisk forbinder basilikum med det italienske køkken, stammer den oprindeligt fra Indiens tropiske egne. Men italienerne har taget den sarte etårige krydderurt til sig i en sådan grad, at det er svært ikke at forbinde duften og smagen af basilikum med pesto, insalata caprese og pizza. Basilikum er et intensivt krydderi, der let kan stå alene sammen med salt og friskkværnet peber. De sarte blade bliver mørke og slatne, hvis de bliver varmet op eller lagt på meget varme emner, ligesom smagen hurtigt aftager ved opvarmning. Derfor er tørret basilikum bedst at bruge i varme simreretter, mens de friske blade er bedst rå som grønt drys eller hakket i pesto og i dressing. Basilikummens friskhed klæder fede oste og cremer, og at parre den med tomat er en klassiker. Citron og basilikum er også et yderst forfriskende makkerpar, mens kombinationen af jordbær og basilikum er en mere bittersød, men ikke desto mindre meget smagfuld forening – især med et skud friskkværnet peber og et stænk balsamico. I Thailand gror den såkaldte thai-basilikum også kaldet sød basilikum, hvis blade smager mere anisagtigt og egner sig godt i det asiatiske køkken fx i friske rispapirsruller med sprøde grøntsager.

Opbevaring
Køligt, men afskårne stængler og blade holder sig dårligt.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *