Aubergine smager tørt og træet i rå tilstand, men når den tilberedes, bliver den blød og fed i smagen med et hint af syrlig bitterhed.
Sæson
September til oktober, men importeres hele året.
Prøv fx Grillet ratatouille med sprød kylling
Anvendelse
Aubergine eller ægplante bruges flittigt i Middelhavskøkkenet og i det asiatiske køkken. Der findes flere former for aubergine, men herhjemme møder vi som oftest den store, sortlilla aubergine. Både skal og kød kan spises, man behøver kun at fjerne den lille grønne bladskal i toppen af frugten. Aubergine er utrolig smuk rå, men smager kedeligt og træet, hvis ikke den tilberedes. Den kan med fordel bages, koges, grilles eller friteres. Den blanke frugt indeholder en del vand, og derfor kan det være en god ide at salte den en halv times tid eller mere inden brug, især hvis den skal grilles eller bages i skiver. Auberginens kød bliver også hurtigt misfarvet, men det kan man forhindre ved at dryppe den med lidt citronsaft, hvilket i øvrigt klæder auberginen. Aubergine bruges meget i det græske køkken, bl.a. til klassikeren musaka. I det arabiske køkken bruges den blandt andet til den cremede dip baba ghanoush, som er bagt aubergine rørt med citron, hvidløg, olivenolie, salt og drysset med persille. Prøv også at skære den i skiver og salte den. Skyld salt og væde af skiverne og vend dem i citronsaft, olivenolie, salt og peber og grill dem til de er møre. Drys skiverne med lidt hakket mynte.
Opbevaring
I køleskab.