Aroniabærret kaldes også for surbær, og det er meget sigende for smagen i de rå bær, der er sure og lidt beske i smagen. Tilsat lidt sødme fra sukker udvikler bærret en dejlig sursød bærsmag.

Sæson
Importeres året rundt og er som regel plukkemodne på buske i haverne i august alt efter vejret.

Anvendelse
Aronia eller surbær vokser vildt i Nordamerika, men efter at forskere har konstateret, at bærret indeholder store mængder antioxidanter, har aronia gået sin sejrsgang i den vestlige verden. Det er blevet et rigtigt modebær, der ofte finder vej til sunde shakes og smoothies. Aronia dyrkes derfor nu også i store dele af Europa. Aroniabærret er glimrende i marmelade, grød og saft. Æble og citron klæder bærret, der også har godt af lidt sødt selskab fra honning, sukker eller søde bær som blåbær eller brombær, der ikke indeholder for meget syre. I Finland laver man også vin på de sorte bær.

Opbevaring
Køligt.

Hvor kan de købes
Aronia fås i velassorterede supermarkeder, gårdbutikker og selvpluk. De kan også købes tørrede hos helsekostbutikker og på nettet. Busken vinder også frem på planteskoler, så man kan dyrke bærret i egen have.

Trends

Populære artikler

Passioncake

Konditoren Nikolaos Strangas oplever, at mange vælger at spise sushi nytårsaften. Efter sådan et måltid er denne cremede kage med et syrligt pift af passionsfrugt

Læs mere

Syltede oliven og oste

Det er desværre de færreste, som kan få fat på helt friskhøstede oliven, så denne opskrift bruger forskellige slags oliven på glas, der vendes med

Læs mere

Pappadoms med yoghurtdip

Pappadoms er tynde og sprøde indiske brød lavet af linsemel, og ofte er de krydret med alverdens varmende krydderier. Det er muligt at lave pappadoms

Læs mere

Macarons med kaffeganache

En af dessertkunstneren Nikolaos Strangas’ absolutte hitkager er macarons: Små franske makroner med fyld af fx mynte- eller jordbærganache. Det er lykkedes MAD&venner at lokke

Læs mere

Kokkeskolen

Artikler

Opskrifter

NYHEDER