Antioxidanter fra maden passer godt på din øjensundhed

øjensundhed

Mad er godt, og især når den hjælper vores krop med at klare sig bedre. Her er antioxidanter en stor faktor for, at vores krop er sund og forhindrer celleforandringer. Denne artikel giver et indblik i, hvilke madvarer man kan finde antioxidanter i, samt hvorfor antioxidanter er gode. 

Hvis man nogensinde har besøgt en optiker og brilleforretning som Ganer og Robenhagen i Aalborg midtby for at skulle have briller eller kontaktlinser, så ved man, at optikerfaget, og øjet generelt, er yderst komplekst. En uddannet optometrist ved alt om øjets opbygning, og vil kunne fortælle, at næringsstoffer er yderst vigtige for øjnenes sundhed. Begiv dig ind til Aalborg Centrum og lad Ganer og Robenhagen foretage en gratis synsprøve.

For, at øjnene kan fungere optimalt, og vise hjernen de billeder som lys, nethinde og nervesignaler i samarbejde skaber, så kræver det en nærende kost i dagligdagen. Øjnene har brug for næringsstoffer, mere bestemt antioxidanter, hvilket findes i planteolier, nødder og de grønneste grøntsager.

Hvad gør antioxidanter godt for øjnene?

Antioxidanter sørger først og fremmest for, at kroppen forhindres i at foretage celleforandringer, ved indtagelse af cigaretter, alkohol og ved stress. Dernæst sørger antioxidanter for at holde maden frisk, og man finder antioxidanter i både vitamin C og E. 

Øjnene har brug for antioxidanter for næringens skyld. Når øjnene får næring, kan de bedre bevæge sig rundt, samt restituere, og dermed fungerer øjnene bedre. Din lokale optiker vil kunne fortælle dig, hvordan øjne, der ikke modtager nok næringsstoffer fra kosten, ser ud og hvor jammerligt de fungerer.

Hvilke madvarer kan man finde antioxidanter i?

Man kan finde antioxidanter i vitamin E og C, som findes i planteolie, nødder og fuldkornsprodukter. Derudover findes de også i grøntsager og frugt, såsom: 

  • Kål
  • Broccoli
  • Grønne ærter
  • Spinat
  • Gulerødder
  • Citrusfrugter
  • Tomater

Disse madvarer sørger for at give kroppen ekstra antioxidanter, foruden dem kroppen selv producerer. Derudover er antioxidanter også at finde i grøn te, vin, fisk og kød, og dermed indeholder de flestes daglige madindtag også antioxidanter.

Andre næringsstoffer der er gode for øjensundhed

Udover antioxidanter kan man også få gode næringsstoffer fra lutein, zeaxanthin og zink, som findes i henholdsvis planter, æg og kød. Det er dermed noget nær umuligt ikke at indtage gode næringsstoffer, uanset om man har stærke madpræferencer eller ej, fordi der findes gode næringsstoffer i al slags mad.

Trends

Populære artikler

Passioncake

Konditoren Nikolaos Strangas oplever, at mange vælger at spise sushi nytårsaften. Efter sådan et måltid er denne cremede kage med et syrligt pift af passionsfrugt

Læs mere

Syltede oliven og oste

Det er desværre de færreste, som kan få fat på helt friskhøstede oliven, så denne opskrift bruger forskellige slags oliven på glas, der vendes med

Læs mere

Pappadoms med yoghurtdip

Pappadoms er tynde og sprøde indiske brød lavet af linsemel, og ofte er de krydret med alverdens varmende krydderier. Det er muligt at lave pappadoms

Læs mere

Macarons med kaffeganache

En af dessertkunstneren Nikolaos Strangas’ absolutte hitkager er macarons: Små franske makroner med fyld af fx mynte- eller jordbærganache. Det er lykkedes MAD&venner at lokke

Læs mere

Kokkeskolen

Artikler

Opskrifter

NYHEDER