Friske, grønne nyhøstede ærter smager sødt, sprødt og saftigt. Vokser de sig for store, eller får de lov at ligge for længe, bliver de melede og flade i smagen.
Sæson
Juni til september.
Anvendelse
Saftige, danske grønærter spist lige ud af bælgen er en skøn sommerspise, der nærmest kan erstatte slik. Tidligere lod man ærterne hænge og modne og tørrede dem til brug i supper og stuvninger, men i dag foretrækkes de friske, grønne ærter. Før ’fine ærter’ fra frost gjorde deres indtog, var ærter indbegrebet af sommermad, men nu serveres de fra frost året rundt, og de friske ærter spises næsten udelukkende som sund snack. Men ved særlige lejligheder bør man unde sig selv at bælge en ordentlig balje ærter og bruge de friske, grønne kugler til en saftig puré med smør, citron, lidt hvidløg og salt. Eller prøv den elegante ærtesuppe creme ninon, hvor de friske ærter blendes med god – og helst hjemmelavet – grøntsagsbouillon, smages til med citronsaft, lidt sherry, salt og peber og derefter serveres straks med en god skefuld letpisket flødeskum per portion og toppes med perlende champagne.
Opbevaring
Friske ærter skal spises hurtigt og opbevares bedst køligt, men ikke for koldt. Ærter kan fint fryses.