Hvis du har overskud til at lave dine egne burgerboller, er der her en opskrift på søde og bløde burgerboller – lige som de skal være, men alligevel med fuldkornsmel. Opskriften er supernem, og så kan bollerne fryses ned, så man lige kan hive et par stykker frem, når burgerlysten melder sig. Og det gør den jo.
Burgerboller (ca. 12 stk.)
25 g gær
5 dl vand, lunkent
75 g sukker
2 tsk groft salt
75 g smeltet smør
550 g fintmalet hvedemel
Ca. 250 g rugmel
Lidt mel til udrulning
1 æg
2 spsk koldt vand
Evt. sesam
Rør gæren ud i lunt vand. Brug ikke vand fra hanen, kog lidt vand op, og bland det med koldt vand, til det er ca. 37 grader. Tilsæt sukker, salt og smelt smør og derefter mel. det er ikke sikkert, at du skal bruge alt melet, men nok til at kunne ælte dejen blank og glat. Lad dejen hæve i 1 time. Rul dejen ud i ca. 1/2 cm tyk, og tryk cirkler til burgerboller (8-10 cm) ud med en skål eller en udstikker.
Lad dem hæve på en bageplade ca. 1 time. pensl dem med æg pisket med koldt vand, drys evt. med sesam, og bag dem ved 220 grader i 8-12 min., til de er gyldne. Tag bollerne ud af ovnen, og lad dem køle af på en bagerist. Flæk bollerne, og brug dem straks, frys dem, eller lad dem køle helt af, og opbevar dem i en plasticpose et par dage. Lun dem inden brug.