Avocadoen har det højeste fedtindhold blandt frugter, men indeholder derimod stort set ikke sukker. Måske derfor bruges avocadoen mest som grøntsag og ryger i salater, kolde supper (varmes den, bliver den bitter) og sandwices, hvis den da ikke, på ægte azteker-maner, moses til guacamole og krydres med lime, hvidløg og koriander. I især Asien dyrker man den frugtige side af avocadoen med søde tilberedninger som avocado-is og avocado-milkshake.

Sæson
Hele året som import.

Smag
Avocado smager mildt og nøddeagtigt, og den har fine cremende egenskaber.

To slags i Danmark
Den frække frugt findes i et utal af varianter, men dem, vi ser mest i handlen herhjemme, er de store glatte Fuertes-avocadoer og de mindre, mørke og noprede Hass-avocadoer. Hass, som er en californisk hybrid af en mexicansk og en guatemalansk avocado, er fedest og mest smagfuld og regnes for den fornemmeste.

Sundhed
Avocadoen er af helseguruer verden over blevet udråbt til ”super food”, på grund af sit høje indhold af gode fedtstoffer, fibre og vitaminer.

Prøv fx Tortilla med sprød chili-lime-fisk, mango og coleslaw

Historie
Avocadoen har været dyrket af indianerne i Syd- og Central-amerika i over 7.000 år og fandt med de spanske conquestadors vejen til Sydeuropa i 1600-tallet, mens den først i 1800-tallet kom til USA og Asien. Aztekerne kaldte frugten for (hold nu tungen lige i munden): ’ahuacachahatl’, der betyder tekstikeltræ og refererer til det faktum, at de velformede avocadoer hænger to og to på træerne!,

Avocado-fyld til lagkagen
Blend kødet af 1 avocado med ¾-1 dl flormelis og saften af 1 citron. Vend kornene af ½ vanillestang og flødeskum af 2½ dl piskefløde i avocadomassen, og smag til. Cremen er dejlig til frugtsalat eller et stykke frisk ananas, og kan også køres til avocado-is på en ismaskine.

Prøv fx Tebrød med lime- og avocadoglasur

Trends

Populære artikler

Passioncake

Konditoren Nikolaos Strangas oplever, at mange vælger at spise sushi nytårsaften. Efter sådan et måltid er denne cremede kage med et syrligt pift af passionsfrugt

Læs mere

Syltede oliven og oste

Det er desværre de færreste, som kan få fat på helt friskhøstede oliven, så denne opskrift bruger forskellige slags oliven på glas, der vendes med

Læs mere

Pappadoms med yoghurtdip

Pappadoms er tynde og sprøde indiske brød lavet af linsemel, og ofte er de krydret med alverdens varmende krydderier. Det er muligt at lave pappadoms

Læs mere

Macarons med kaffeganache

En af dessertkunstneren Nikolaos Strangas’ absolutte hitkager er macarons: Små franske makroner med fyld af fx mynte- eller jordbærganache. Det er lykkedes MAD&venner at lokke

Læs mere

Kokkeskolen

Artikler

Opskrifter

NYHEDER