Skorzonerroden kaldes også for fattigmandsasparges, og det er meget sigende, for den har samme sarte smag som hvide asparges med søde nøddeagtige toner.

Sæson
September til november.

Anvendelse
Køn er den ikke – lang, kroget og fuld af jord. Men man skal som bekendt ikke skue hunden på hårene, og når aspargessæsonen lakker mod enden, kan man sagtens begynde at glæde sig til skorzonerrodens komme. Bag det sorte, jordede ydre gemmer sig en mild cremefarvet rod, som kan spises rå, kogt, stegt eller braiseret. Skorzonerroden findes både med sort og hvid skal, og i engelsktalende lande kaldes den lyse udgave for ”vegetable oyster” eller grøntsagsøsters. Det er altså en dejlig grøntsags-delikatesse, vi har med at gøre. Skorzonerroden kan som asparges sagtens stå alene som en forret – letkogt med en mild flødecreme med et hint af citron til. Den er også dejlig til fisk fx sammen med fennikel, men er også god i mere potente retter med vildt eller oksekød. Inden tilberedning skylles jorden af rødderne, hvorefter de skrælles. Skorzonerroden indeholder en klistret saft, der hurtigt misfarver den hvide rod, derfor er det en god idé straks at putte de skrællede rødder i en balje med vand tilsat en sjat citronsaft eller mælk.

Opbevaring
Rødderne kan holde sig friske i flere uger i køleskab – opbevar dem gerne i papirspose, da de bliver kedelige i dagslys.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *