Skorzonnerrødder

Skorzonerroden kaldes også for fattigmandsasparges, og det er meget sigende, for den har samme sarte smag som hvide asparges med søde nøddeagtige toner.

Sæson
September til november.

Anvendelse
Køn er den ikke – lang, kroget og fuld af jord. Men man skal som bekendt ikke skue hunden på hårene, og når aspargessæsonen lakker mod enden, kan man sagtens begynde at glæde sig til skorzonerrodens komme. Bag det sorte, jordede ydre gemmer sig en mild cremefarvet rod, som kan spises rå, kogt, stegt eller braiseret. Skorzonerroden findes både med sort og hvid skal, og i engelsktalende lande kaldes den lyse udgave for ”vegetable oyster” eller grøntsagsøsters. Det er altså en dejlig grøntsags-delikatesse, vi har med at gøre. Skorzonerroden kan som asparges sagtens stå alene som en forret – letkogt med en mild flødecreme med et hint af citron til. Den er også dejlig til fisk fx sammen med fennikel, men er også god i mere potente retter med vildt eller oksekød. Inden tilberedning skylles jorden af rødderne, hvorefter de skrælles. Skorzonerroden indeholder en klistret saft, der hurtigt misfarver den hvide rod, derfor er det en god idé straks at putte de skrællede rødder i en balje med vand tilsat en sjat citronsaft eller mælk.

Opbevaring
Rødderne kan holde sig friske i flere uger i køleskab – opbevar dem gerne i papirspose, da de bliver kedelige i dagslys.

Trends

Populære artikler

Passioncake

Konditoren Nikolaos Strangas oplever, at mange vælger at spise sushi nytårsaften. Efter sådan et måltid er denne cremede kage med et syrligt pift af passionsfrugt

Læs mere

Syltede oliven og oste

Det er desværre de færreste, som kan få fat på helt friskhøstede oliven, så denne opskrift bruger forskellige slags oliven på glas, der vendes med

Læs mere

Pappadoms med yoghurtdip

Pappadoms er tynde og sprøde indiske brød lavet af linsemel, og ofte er de krydret med alverdens varmende krydderier. Det er muligt at lave pappadoms

Læs mere

Macarons med kaffeganache

En af dessertkunstneren Nikolaos Strangas’ absolutte hitkager er macarons: Små franske makroner med fyld af fx mynte- eller jordbærganache. Det er lykkedes MAD&venner at lokke

Læs mere