De lilla gulerødder brillerer med deres smukke farve og deres letorange mønster, hvilket gør dem oplagte at bruge i fx salater.

To slags gulerødder
Guleroden er kendt flere tusinde år tilbage og kom til Europa allerede i begyndelsen af vor tidsregning. Herhjemme kender vi den bedst som en orange sag med let, sød smag, men guleroden findes i mange forskellige størrelser, former og farver. Helt basalt kan man dele gulerødder op i to kategorier, alt efter hvor de er blevet kultiveret – den vestlige gulerod og den østlige gulerod. Den østlige gulerod blev fremdyrket i Persien, og det er herfra, den lilla gulerod stammer. Den vestlige gulerod kendes først fra 1600-tallet, hvor man fremdyrkede den i Holland. Det er den orange gulerod, vi kender i dag.

Brug den, som du plejer
Den lilla gulerod er knap så sød som den orange, men du kan stadig bruge den i madlavningen, helt som du plejer. Den tilføjer desuden en farverig, flot kontrast til eksempelvis salater, da den samtidig er orange i midten. Det er dog mest, når den bliver anvendt rå, at den flotter sig med sine dybe farver. Så snart den bliver tilberedt, mister den en del af sin farve og bliver en anelse mere grå at kigge på. Men den smager stadig fortræffeligt.

Opbevaring
Gulerødder er langtidsholdbare, for hvis du opbevarer dem i køleskabet eller et andet fugtigt og koldt miljø, kan de holde op til flere måneder. Og har du haft fuld gang i køkkenhaven og har forråd til hele vinteren, skal du blot opbevare dem uvaskede mellem lag af sand.

Bagte gulerødder med sprøde kikærter og feta (4 pers.)
Skrub eller skræl 1 kg deep purple gulerødder (alm. kan også bruges). Vend dem i olivenolie, lidt salt og peber, og bag dem i ovnen ved 180 grader i ca. 45 min., til de er møre og let brunede. Hæld vandet fra 1 ds kikærter, og steg dem på en pande i olivenolie, og krydr dem med 1 tsk spidskommen, ¼ tsk stødt chili, salt og peber. Rør 1 dl neutral yoghurt med ½ tsk salt, 1 nip sukker, saften fra ½ citron og lidt friskkværnet peber. Server de bagte gulerødder med kikærter, hakket bredbladet persille, 150 g god fetaost og yoghurtdressing.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *