Karamellen opstår automatisk, når den omvendte tærte er i ovnen. Husk at bruge en pande, der tåler at gå i ovnen. Opskrift af Cecilie Sofie Svensson og foto af Stine Christiansen / Skovdal.dk.

Tarte tatin

1535

Ingen tvivl om at de franske Tatin-søstre lavede et hit, da de fandt på denne dessert. Kombinationen af de klistrede karameltunge æblestykker og den sprøde butterdejsbund er skøn og bliver til en himmerigsmundfuld med en skefuld flødeskum eller kold vaniljeis på toppen. Brug gerne danske æbler med en god syrlighed – her er det sorten elstar. Har man ikke en tarte tatin form, så brug en støbejernspande, som kan tåle at komme i ovnen. Alternativt et ovnfast fad.

Opskrift til 1 tærte

Ca. 1 ½ kg æbler
300 g sukker
100 g smør
½ citron, saften fra
1 rulle butterdej

Skyl, og del æblerne i kvarte, og fjern kernehuset. Kom sukker, smør og citronsaft på en pande, og lad det smelte. Læg æblestykkerne på, når det er delvist smeltet, og pres dem, så de ligger tæt. Lad sukkeret smelte til en dyb ravfarvet karamel med æblerne ovenpå, ryst panden let undervejs, så varmen fordeles, og karamellen ikke brænder på. Tænd ovnen på 180 grader, og lad æblerne køle let af i panden. Skær butterdejen, så den fylder 5-7 cm ud over panden, læg den over æblerne, og pres kanterne godt ned omkring æblerne. Bag tarte tartinen i ovnen i ca. 30-35 min., indtil butterdejen er sprød og gylden. Lad tærten køle af 10-15 min., før den vendes ud på et fad eller en tallerken. Nyd den lun eller kold med flødeskum eller vaniljeis til.