Limeblade

64

Sæson
Importeres hele året.

Smag
Limeblade både smager og dufter stærkt af friskrevet limeskal, citronmelisse og citrongræs. Smagen er parfumeret og helt uden syre. Aromaen frigives bedst, når bladene nulres, hakkes eller rives.

Prøv fx Grøn thai-karrysuppe

Anvendelse
Limeblade er den hemmelige ingrediens i mange Sydøstasiatiske retter, især retter fra Thailand og Laos. De lidt voksagtige, mørkegrønne blade stammer fra Kaffir limetræet og indgår i mange thailandske retter og i krydrede currys, hvor de tilfører en aromatisk og frisk smag af lime. Ofte kaldes bladene for Kaffir limeblade, en betegnelse som dog er politisk ukorrekt, idet ordet kaffir på arabisk betyder vantro og er stærkt nedsættende for sorte på linje med ordet neger. I Thailand kaldes bladene for Ma krut Limeblade og den betegnelse vinder frem i disse år. Bladene bruges til at krydre supper, gryderetter, chutneys og currys bl.a. i den kendte thai-suppe Tom Yum. Men de kan også fint bruges til at parfumere sorbet, is og creme. Bladene er mest aromatiske, når de er friske, hvilket dog kan være svært at skaffe herhjemme. Det bedste alternativ til de friske blade er frosne blade. Bladene kan anvendes hele, men de aromatiske olier udskilles bedst ved at hakke eller rive bladene. Det kan være en god idé at koge nogle af bladene med for at opnå en dybere limesmag og så garnere med finthakkede blade lige inden servering. Limeblade klæder fisk, skaldyr og lyst fjerkræ samt retter med fedme fra kokos eller fløde. De går rigtigt fint i spænd med chili, limejuice, limeskal og citrongræs, der også kan bruges som erstatning for limebladene, hvis man ikke kan skaffe dem.

Opbevaring
De tørrede blade opbevares mørkt og tørt, friske blade opbevares i køleskab, mens de frosne opbevares i fryseren.

Hvor kan de købes
Kaffir limeblade fås tørrede i velassorterede supermarkeder og hos asiatiske og etniske grønthandlere, hvor man også kan være heldig at finde dem friske eller på frost.