Ingen jul uden den klassiske juledessert over dem alle – ris a la mande. Her leger Trine Hahnemann ikke med selve ris a la manden, men med tilbehøret, iden hun serverer den med en syrlig og letbitter tranebær-appelsinsauce. Det tager noget af fedmen fra fløden, men det er også lidt farligt – så kan man nemlig spise endnu mere.

Opskrift på Ris a la mande med tranebær-appelsinsauce til 6 pers.

Risengrød:
250 g økologiske grødris
2,5 dl vand
1 l økologisk mælk
1 stang vanille, skåret igennem på langs
Salt
2 spsk sukker

Risalamande:
150 g smuttede mandler
1 portion risengrød
2 dl piskefløde

Tranebær- appelsinsauce*:
1 stang vanille
500 g tranebær
3 dl friskpresset appelsinsaft
½ usprøjtet appelsin, revet skal af
150 g rørsukker

Risengrød: Kom vandet i en gryde, og bring det i kog. Tilsæt risene, og lad dem koge et par minutter, mens der røres. Tilsæt vanillestang og mælk. Bring langsomt i kog, mens der røres hele tiden. Lad risene koge under låg ved meget svag varme i 30-35 minutter, rør hyppigt i dem. Tag gryden af varmen, fjern vanillestangen, og tilsæt salt og sukker. Køl derefter grøden helt ned, inden den sættes tildækket i køleskabet.

Risalamande: Hak mandlerne – husk at gemme 1 stor mandel til mandelgave. Rør mandlerne i risengrøden. Pisk fløden, og vend den forsigtigt i grøden. Flæk vanillestangen, og skrab kornene ud.

Tranebær-appelsinsauce: Kom tranebær, appelsinsaft, appelsinskal, sukker, vanillekorn og -stang i en gryde. Kog det op, og lad det derefter simre, til bærrene er bristede. Serveres lun til risalamanden.

*Du kan sagtens servere ris a la manden med en klassisk kirsebærsauce.

Vidste du?
At ris a la mande er en gammel opfindelse, som især blev udbredt i 1800-taller på lige fod med budding og fromage også lavet på ris. I 1920’erne sniger det franskklingende navn ris a la mande sig ind, og desserten bliver mere og mere udbredt som julens dessert.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *