Makrel

Makrellen er en tæt fisk med utroligt fedt lysebrunt kød, der har en mild og rund smag. Sæson I august til september er den bedst, men den fås hele året. Anvendelse Makrellen er en rigtig verdensmand. Den findes både i havet omkring Norge, Danmark og Island men stikker også gerne et smut til Nordafrika, derfor […]

Salturt

Salturt vokser i vandkanten og har derfor taget smag af det salte havvand. De smager simpelthen mildt og salt af hav og har en sprød konsistens, lidt som asparges. Sæson Juli til august. Anvendelse I gamle dage blev salturt – eller kveller som den også kaldes – indsamlet og tørret som erstatning for kostbart salt. […]

Hyben

Hyben har en mild og sød smag med et strejf af frugtagtig parfume, bitterhed og syre. Hyben kan minde lidt om tranebær, men er knap så syrlige. Sæson Juli til september. Anvendelse I løbet af sommermånederne forvandler de lyserøde, aromatiske strandroser sig til orangerøde hyben, som frit kan plukkes langs kyster og strandenge. De fleste […]

Aronia

Aroniabærret kaldes også for surbær, og det er meget sigende for smagen i de rå bær, der er sure og lidt beske i smagen. Tilsat lidt sødme fra sukker udvikler bærret en dejlig sursød bærsmag. Sæson Importeres året rundt og er som regel plukkemodne på buske i haverne i august alt efter vejret. Anvendelse Aronia […]

Stikkelsbær

Det danske klima er perfekt til at frembringe saftspændte stikkelsbær, og først i juni og frem til sidst i juli er de på deres højeste. Smag De første bær er meget syrlige og minder mest af alt om umodne vindruer, mens de senere bær har stor sødme, samtidig med at de bevarer en lidt syrlig […]

Løvstikke

Her er en urt, der virkelig smager af noget. Løvstikke smager og dufter først og fremmest af selleri men med krydrede noter af anis, citrus og peber. Smagen er kraftig i den rå urt og overføres let til supper, fars og bouillon. Sæson Juli til august. Anvendelse Løvstikken er en potent krydderurt. Ikke alene er […]

Mirabeller

Mirabellen har en saftig sursød smag, der dog godt kan have tendens til at blive melet og fad, hvis frugten er overmoden. Sæson Juni til juli. Anvendelse Mirabellen vokser vildt i mangt et krat over hele landet og drysser rundhåndet sine frugter ned på jorden i juni og juli. Med mirabeller handler det om at […]

Brombær

Brombærret har en blomsteragtig sødme og kun ganske lidt syre, som aftager i takt med modningsprocessen. Smagen kan i øvrigt aftage lidt ved tilberedning. Sæson August til september. Anvendelse Brombær er et meget almindeligt bær i Europa og Nordamerika. Det vokser vildt i rigt omfang i krat og omkring stengærde, og allieret med havehandsker og […]

Kirsebær

Der findes overordnet to slags kirsebær: Sødkirsebær og surkirsebær. De sure kirsebær får en mandelagtig aroma, når de tilberedes, mens de søde er skønne at spise rå. Kirsebær har desuden en saftig og frugtig sødme. Sæson Sidst i juni til august. Anvendelse Som små fine julekugler hænger kirsebærrene på træet i klaser af to eller […]

Majs

Majs har i århundreder været en af verdens vigtigste fødevarer. Den stammer oprindeligt fra Amerika og Mellemamerika, hvor den udgjorde en vigtig del af indianernes kost. Columbus bragte majsen med sig tilbage til Europa, hvor den søde og næringsrige afgrøde også slog igennem. I Latinamerika bruges majs i cremede supper og til tortillas. Fra Amerika […]