Dessert

Hjemmelavet Snickers

”Snup en Snickers”, lyder det danske slogan for chokolade-baren med peanuts, og det er der en rigtig god grund til at gøre. For tiden er

Læs mere

Gâteau breton

Gâteau breton er oprindeligt fra Bretagneområdet i Frankrig. Kagen kan sammenlignes med en shortbread-kage eller en pund-til-pund-kage, men er dog helt sin egen med et

Læs mere

Blancmanger med mangopuré

På mange måder minder den fransk-haitianske dessert blanc-manger om en italiensk panna cotta (kogt fløde). Det er en form for budding lavet på fløde og

Læs mere

Hjemmelavet Yankee Bar

Det danske bud på en chokoladebar blev skabt i 1946, da de amerikanske styrker i Tyskland savnede chokolade. De fleste af Europas chokoladefabrikker var bombet

Læs mere

Dessert er prikken over i’et

Prikken over i’et eller kronen på værket, kald det hvad du vil, et middagsselskab er ikke komplet før desserten er indtaget. Der findes uendelige præferencer, når det kommer til desserter, og her vil der naturligvis altid findes klassikere, som man aldrig går galt i byen med, men vi har lidt anbefalinger at gå efter, hvis man ønsker at søge væk fra de klassiske serveringer.

Én af de desserter, redaktionen har kastet mange lange blikke efter, er passionscake. Her får du en anretning, der lader dig mærke både syrlige smage og cremede konsistenser, og hvis kagebund tilmed er smurt med lækker og silkeblød chokoladeganache. Denne sammensætning af søde indtryk er en klar favorit blandt vores 122 opskrifter på desserter. Opskriften er udarbejdet af Nikolaos Strangas, som også har komponeret opskriften til vores små kartoffelkager og kransekagemakronerne med chokoladecreme.

Desserten sender gæsterne mætte hjem, og giver dem en fornemmelse af at have bemærket samtlige smagsløg i løbet af sådan en aften, men det er især også vigtigt at gæsterne har en god eftersmag i munden, fra det sidste måltid, inden de går hjem. Det sidste måltid kan enten være desserten, en snack eller natmad, dette er naturligvis op til værten at bestemme, hvilken afslutning aftenen skal have.

Is til dessert

Rigtig mange tyr til isen, når der skal serveres dessert til gæsterne, og det er fuldt forståeligt. Is er altid en dejlig afslutning på aftenen, det er koldt, sødt og ligger godt i maven efterfølgende, og de fleste is giver også en dejlig eftersmag. 

Skal du virkelig imponere dit middagsselskab, bør du give dig i kast med at kreere indbagt is med jordbær og pisacienødder. Desserten går også under navnet Baked Alaska, og den imponerer gang på gang, idet den færdiggøres i ovnen eller på grill, og dette er en anelse utraditionelt for vaniljeis at befinde sig i en ovn eller på en grill.

Det falder bestemt også i god jord, hvis man serverer vores campari-sorbet med passionsfrugt. Det er klart, det kræver et voksent publikum at servere alkohol i desserten, og netop denne sorbet har også en bitter smag, som så møder det søde og syrlige i passionsfrugten, og overordnet set, har denne sorbet en meget frisk smag. 

Den anbefalede mængde mad ved dessert

Man er nødt til at være en smule strategisk anlagt, når man serverer mere end én ret ved et middagsselskab eller til aftensmad. Serverer man en stor forret og en stor hovedret, er der fare for, at gæsterne ikke kan spise dessert til sidst, også selvom desserten sjældent er særlig stor eller mættende. 

Serverer man ost som dessert, bør man allerhøjest servere ca 25-50 gram ost pr. person, så det ikke bliver alt for meget. Disse gram kan naturligvis spredes ud på flere forskellige oste, så man både får smagt en god brie, en emmentaler eller en parmesan, og dertil serveres muligvis også brød og noget smørelse, som fx pesto. 

Hvis man i stedet serverer kage som dessert, bør man servere 100-250 gram pr. person. Kage, macarons, is, pandekager eller mousse hører alle sammen under denne type servering, ja, så længe det ikke er ost, bør man højst servere 100-250 gram dessert.

Trends

Populære artikler

Passioncake

Konditoren Nikolaos Strangas oplever, at mange vælger at spise sushi nytårsaften. Efter sådan et måltid er denne cremede kage med et syrligt pift af passionsfrugt

Læs mere

Syltede oliven og oste

Det er desværre de færreste, som kan få fat på helt friskhøstede oliven, så denne opskrift bruger forskellige slags oliven på glas, der vendes med

Læs mere

Pappadoms med yoghurtdip

Pappadoms er tynde og sprøde indiske brød lavet af linsemel, og ofte er de krydret med alverdens varmende krydderier. Det er muligt at lave pappadoms

Læs mere

Macarons med kaffeganache

En af dessertkunstneren Nikolaos Strangas’ absolutte hitkager er macarons: Små franske makroner med fyld af fx mynte- eller jordbærganache. Det er lykkedes MAD&venner at lokke

Læs mere