Tortilla er spansk for æggekage med fyld, og det er svært at opstøve en tapasbar uden den på menuen. Her fyldes den med kartofler og bages i ovnen, inden den stikkes ud i elegante bidder og serveres med lidt saltet laks. En nem opskrift til mange. Spanierne siger, at en god tortilla skal kunne bøjes uden at knække – prøv selv!
Prøv også Pan de tomate
Opskrift på 20 skiver tortilla / Snack eller forret til 4 pers.
Saltet laks:
400 g helt frisk laksefilet med skindside
2 spsk salt + 2 tsk sukker
Frisk mynte eller purløg
Tortilla:
2 løg, hakkede
2 spsk olivenolie
500 g faste kartofler, kogte, pillede og skåret i tern eller skiver
10 æg, str. L
Salt og friskkværnet peber
1 dl hakkede krydderurter, fx persille, kørvel og purløg
Saltet laks: Fjern evt. ben fra laksen. Bland salt og sukker, gnid fisken med blandingen, og lad den trække i køleskabet i min. 6 timer og gerne til næste dag.
Tortilla: Sauter løgene bløde i olivenolie et par minutter under omrøring. Tilsæt kartoflerne, og sauter dem med i et par minutter. Pisk æggene med salt og peber i en skål. Vend løg- og kartoffelfyldet samt krydderurterne i, og smag til med salt og friskkværnet peber. Beklæd en lille bradepande eller et ildfast fad på ca. 30 x 22 cm med bagepapir, hæld kartoffel-æggemassen i, og bag tortillaen gylden og fast i ovnen ved 200 grader i ca. 20 min. Tag formen ud, og lad tortillaen afkøle.
Ved servering: Vend tortillaen over på et stykke bagepapir, og udstik den eller skær den i mindre stykker. Skær laksen i tynde skiver, læg en skive på toppen af hver tortilla, pynt med mynte eller purløg, og server.
Prøv også Calamares a la romana