Der er dømt god nordisk hverdagsmad i denne suppe. Det gode kyllingekød er suppleret af selleri, gulerødder og kartofler til at give suppen en god bund og friskhøvlet peberrod til at sætte lidt gang i sanserne. En supergod og solid klassiker, der skal spises med et stykke friskbagt suppebrød med kerner.

Opskrift til 2-3 pers.

Nordisk basissuppe:
1 hel kylling, ca. 1,5 kg
3 l vand
Ca. 1 spsk salt
1 stor kvist persille
1 porreblad
1 laurbærblad
2 løvstikkeblade, kan udelades
1 gulerod
1 skive knoldselleri
Salt og friskkværnet peber

Kartoffel-grøntsagssuppe med kylling og peberrod:
1 bagekartoffel
1 skive knoldselleri
2-3 gulerødder
1 stilk bladselleri
1-2 porrer
1 l nordisk basissuppe
Kyllingekød fra 1 kogt kylling fra basissuppen
Salt og friskkværnet peber
1 spsk høvlet peberrod
1 godt brød

Suppebrød med kerner bagt i bradepande (1 bradepande ca. 22 x 30 cm):
¼ pk gær
4 dl lunkent vand
4 dl kærnemælk
1 spsk salt
250 g fuldkorns-durumhvedemel
500 g hvedemel
Olivenolie
Græskar- og solsikkekerner

Prøv også Hvidløgssuppe med bagte hvidløg

Nordisk basissuppe: Rens, og skyl kyllingen, og kom den i en stor gryde med vand og salt. Bring det langsomt i kog, og skum grundigt af undervejs. Bind en suppevisk af persille, porreblad, laurbær og løvstikke, og kom den i suppen sammen med gulerod og knoldselleri skåret i små stykker. Lad det hele simre i ca. 1 time, til kyllingen er mør. Tag kyllingen op af gryden, og lad den køle lidt af. Pil så skindet af kyllingen, pil kødet af benene, og pil forsigtigt de to bryststykker af, så de bevares hele. Bryststykkerne bruges til frikasse, og resten af kødet plukkes i mindre stykker. Kasser ben og skind. Si suppen, skum fedtet af, og smag til med salt og peber. Brug den til kartoffel-grøntsagssuppe med kylling og peberrod eller kyllingesuppe med kål og perlebyg.
Kartoffel-grøntsagssuppe med kylling og peberrod: Skær bagekartoflen og sellerien i små tern. Skræl, og halver gulerødderne på langs, og skær dem i skrå skiver. Snit bladselleri og porre fint. Bring suppen i kog med kartoffel, selleri og gulerødder, og lad det simre i 10 min. Tilsæt så bladselleri, porre samt kyllingekød, og kog i endnu 5 min. Smag suppen til med salt, peber og peberrod (husk! Når peberroden er kommet i, må suppen ikke koge mere). Fordel resten af kyllingekødet på dybe tallerkner, hæld suppen over, og server den rygende varm med et stykke godt brød.
Suppebrød med kerner bagt i bradepande: Rør gæren ud i lunkent vand, og tilsæt kærnemælk og salt. Rør durumhvede og hvedemel i lidt ad gangen. Dæk skålen med plastfilm eller en pose, og sæt den koldt natten over. Slå dejen ned, og kom den i en smurt bradepande. Pensl overfladen med olivenolie, og drys med græskar- og solsikkekerner. Lad brødet efterhæve 1 time et lunt sted, og bag det ved 210 grader i ca. 20 min. Skær brødet i lange skiver eller i firkanter afhængigt af formålet.

Tip. Brødet kan også tilsættes fx revet ost, ost i tern, hakkede krydderurter, oliven, soltørrede tomater, tørret frugt, nødder, eller hvad man nu kan finde på. Lad fantasien, og hvad du har på lager, afgøre indholdet.

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *