Kartofler er milde, sødlige og med en let bitterhed. Deres konsistens er cremet og næsten smøragtig, og smagen er nøddeagtig og med jordagtige toner. Hvis skallen er grøn, og de smager meget bittert, skal kartoflerne smides ud. Eneste grundregel for kartoflen er, at den kræver tilberedning, den skal ikke spises rå. Men ellers er mulighederne utallige: De kan braiseres, koges, bages, indgå i bagværk, friteres osv. osv.

Sæson
Hele året. Nye kartofler plejer at dukke op sidst i maj eller begyndelsen af juni.

Se vores guide Sådan koger du nye kartofler

Historie
Stort set siden Columbus tog kartoflen med til Europa, har den indtaget en hædersplads ved middagsbordet som tilbehør. Først blev den mødt med skepsis, men fordi den var nem at dyrke, gav mange kartofler på et lille areal og ikke mindst mættede godt, så blev den efterhånden en fast tilbagevendende afgrøde. På verdensplan befinder kartoflen sig i top fem over de vigtigste afgrøder sammen med hvede, ris og majs og hvilken er den sidste?. Der findes mange sorter, og der bliver stadig introduceret nye.

Sundhed
Kartofler indeholder en hel række vitaminer, særligt vitamin C, en række kostfibre og mineraler og den er en af de fødevarer, som mætter bedst.

Prøv fx Peberbøf, rødbeder med solbæreddike og brasekartofler

Nye kartofler
De nye kartofler smager skønnest, hvis man behandler dem helt enkelt. Ved kogning er det vigtigt at bruge så lidt vand som muligt og kun lige koge kartoflerne, til de er møre – så bevares vitaminerne bedre. Skræl ikke de nye kartofler, men gnub dem forsigtigt, og skyl dem i koldt vand. Skrællen fungerer som en barriere mod udvaskning af de vandopløselige vitaminer, så de ikke forsvinder ud i kogevandet.
Brug kun lidt vand under kogning. Til 1 kg kartofler er 3 dl vand rigeligt. Kom kartofler og lidt salt i gryden, når vandet koger. Kog dem ved svag varme under låg mellem 10 og 15 min. Mærk evt efter med en gaffel om de er møre. De skal ikke koge ud, men stadig være faste. Hæld vandet fra, og sæt gryden tilbage på komfuret uden låg, og lad dem stå et øjeblik, til de er dampet tørre. Prøv at koge kartoflerne med krydderurter fx løvstikke eller dild, det giver en rigtig fin smag.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *