Gnocchi bliver normalt lavet på melede kartofler, men de kan også sagtens laves på græskar, som har mange af de samme egenskaber som kartofler. Det giver også gnocchi’erne en fin farve. Her serveres de med en krydret tomatsauce, timian og feta på toppen – ideelt til Thanksgiving eller Halloween.
Opskrift til 4 pers.
½ græskar, ca. ½ kg, fx butternut squash, green hubbard eller blue ballet/2 ½ dl græskarpure*
¾ dl parmesan, revet
1 æggeblomme
2 tsk salt
½ tsk muskatnød, revet
4 dl mel
Tomatsauce:
1 løg, finthakket
1 gulerod, finthakket
1 stilk selleri, finthakket
1 fed hvidløg, finthakket
2 spsk olivenolie
1 ds hakkede tomater
1 tsk sukker
Salt og peber
1 bdt frisk timian, gem lidt til servering
100 g feta
Se vores trin-for-trin-guide til gnocchi her
Halver græskarret, grav kernerne og det fibrøse kød ud med en ske, og læg det med skæresiderne nedad på en bageplade, og bag det i ovnen ved 175 grader, til kødet er helt mørt, det tager ca. 1 ¼ time. Grav det møre kød ud med en ske, og blend eller mos det til en fin pure.
Bland græskarpure, parmesan, æggeblomme, salt og muskatnød i en skål. Bland melet i lidt ad gangen, og ælt, til det bliver en blød og glat dej. Skær dejen ud i fire stykker, tag et fra, og dæk resten med et fugtigt viskestykke. Rul dejen ud på et meldrysset bord til en tykkelse på 2 ½ cm. Skær dejen ud i stykker på 2 ½ cm, og form dem til gnocchi ved at trykke dem med en gaffel. Fortsæt, til al dejen er blevet til gnocchi. Rul dem let i mel.
Tomatsauce: Svits løg, gulerod, selleri og hvidløg i olivenolie, til løget bliver gennemsigtigt. Tilsæt hakkede tomater, sukker og salt og peber, og lad saucen simre i ca. 15 min. Rør den friske timian i.
Bring en stor gryde vand i kog, og tilsæt godt med salt. Kog gnocchierne, til de flyder oven på, og fisk dem derefter op med en hulske. Vend dem i tomatsaucen, og server med masser af timian, feta og evt. lidt brød.
* Nogle gange kan græskar købes pureret i dåser i specialforretninger.
Prøv fx også Gnocchi med brunet smør, sprød skinke og rosmarin