Fransk kartoffelgratin med løg og tomat

Franskmændene er supergode til at lave gratiner af enhver art. Denne er en rigtig klassiker med smæk på løg- og hvidløgssmagen, og det er ovnen, der gør det meste af arbejdet, så den er ret enkel at tilberede. Spis den alene eller sammen med en sprød salat og et godt stykke oksekød.

Opskrift til 6 pers.

Løg- og tomatsauce:
4 spsk olivenolie
4 løg, skåret i tynde skiver
3 fed hvidløg, finthakkede
5 tomater, hakkede, eller 1 dåse flåede tomater
1 spsk sukker
Salt og peber

1 ½ kg kartofler, skåret i meget tynde skiver
1 fed hvidløg, halveret
1 spsk smør
4 dl grøntsagsbouillon
1 ½ dl persille, friskhakket
2 tsk timian, finthakket

Prøv også Bøf bearnaise med pommes frites

Løg- og tomatsauce: Varm olivenolie op i en gryde, og svits løgene, til de er bløde og gennemsigtige. Tilsæt tomater, og kog det ind til en tyk tomatsauce. Det tager ca. 10 min. Tilsæt sukker, og smag til med salt og peber. Kog blandingen yderligere i ca. 10 min.
Dup kartoflerne tørre med et viskestykke. Bland kartoflerne med tomat- og løgblandingen.
Gnid kanterne på et ildfast fad med de halverede hvidløg og dernæst med smør. Hæld kartoffel-, tomat- og løgblandingen i fadet, og hæld grøntsagsbouillon på, til det dækker. Drys med persille og timian, og bag retten i ca. 1 ½ time ved 200 grader, indtil det meste af bouillonen er absorberet. Hvis kartoflerne begynder at blive for mørke, kan du dække fadet med et stykke stanniol eller bagepapir. Server med det samme.

Prøv også den franske klassiker Tarte Tatin

Trends

Populære artikler

Passioncake

Konditoren Nikolaos Strangas oplever, at mange vælger at spise sushi nytårsaften. Efter sådan et måltid er denne cremede kage med et syrligt pift af passionsfrugt

Læs mere

Syltede oliven og oste

Det er desværre de færreste, som kan få fat på helt friskhøstede oliven, så denne opskrift bruger forskellige slags oliven på glas, der vendes med

Læs mere

Pappadoms med yoghurtdip

Pappadoms er tynde og sprøde indiske brød lavet af linsemel, og ofte er de krydret med alverdens varmende krydderier. Det er muligt at lave pappadoms

Læs mere

Macarons med kaffeganache

En af dessertkunstneren Nikolaos Strangas’ absolutte hitkager er macarons: Små franske makroner med fyld af fx mynte- eller jordbærganache. Det er lykkedes MAD&venner at lokke

Læs mere

Kokkeskolen

Artikler

Opskrifter

NYHEDER