Franskmændene er supergode til at lave gratiner af enhver art. Denne er en rigtig klassiker med smæk på løg- og hvidløgssmagen, og det er ovnen, der gør det meste af arbejdet, så den er ret enkel at tilberede. Spis den alene eller sammen med en sprød salat og et godt stykke oksekød.

Opskrift til 6 pers.

Løg- og tomatsauce:
4 spsk olivenolie
4 løg, skåret i tynde skiver
3 fed hvidløg, finthakkede
5 tomater, hakkede, eller 1 dåse flåede tomater
1 spsk sukker
Salt og peber

1 ½ kg kartofler, skåret i meget tynde skiver
1 fed hvidløg, halveret
1 spsk smør
4 dl grøntsagsbouillon
1 ½ dl persille, friskhakket
2 tsk timian, finthakket

Prøv også Bøf bearnaise med pommes frites

Løg- og tomatsauce: Varm olivenolie op i en gryde, og svits løgene, til de er bløde og gennemsigtige. Tilsæt tomater, og kog det ind til en tyk tomatsauce. Det tager ca. 10 min. Tilsæt sukker, og smag til med salt og peber. Kog blandingen yderligere i ca. 10 min.
Dup kartoflerne tørre med et viskestykke. Bland kartoflerne med tomat- og løgblandingen.
Gnid kanterne på et ildfast fad med de halverede hvidløg og dernæst med smør. Hæld kartoffel-, tomat- og løgblandingen i fadet, og hæld grøntsagsbouillon på, til det dækker. Drys med persille og timian, og bag retten i ca. 1 ½ time ved 200 grader, indtil det meste af bouillonen er absorberet. Hvis kartoflerne begynder at blive for mørke, kan du dække fadet med et stykke stanniol eller bagepapir. Server med det samme.

Prøv også den franske klassiker Tarte Tatin

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *