Ølbraiseret svineskank med blomkålspure og rodfrugtchips

Grisen må siges at være nationaldyr nummer et i Danmark. Vi spiser masser af frikadeller, spegepølse og bacon, og flæskestegen er ligefrem en uundværlig del af dansk jul. Grisen bliver dog ikke just anset som hverken trendy eller eksotisk mad – nærmere lidt usexet dansk hverdagsmad, hvilket er ærgerligt. Der er nemlig uanede muligheder for […]

Himmelsk porchetta med krydderurter og sprøde svær

Når alle skal være glade, skal man servere porchetta. Det økologiske svineslag er rullet sammen med friske krydderurter og citronsaft og stegt fire timers tid i ovnen. Når stegen tages ud, dufter hele køkkenet af sprøde svær og krydderurter. Pga. den lange stegetid er kødet super mørt, men ikke tørt, fordi udskæringen er ganske fed. […]

Hvid kartoffelpizza med gedeost, bøffelmozzarella og frisk rosmarin

Minipizzaen er en sikker start på måltidet, og den er stilfuld i sin enkelthed. Tomatsaucen på den klassiske pizza er undladt for at lave en hvid version, hvor der i stedet er brugt mascarpone i bunden – pas på med at bruge for meget, da den vil flyde ud og gøre pizzaen våd i stedt […]

Sprøde rugbrødschips med havsalt og dijondip

For et par år siden var der en snarrådig bager, der fandt ud af, at gammelt rugbrød snildt kunne laves til sprøde rugbrøds-chips. Lav dem selv ved at skære dit daggamle rugbrød i skiver, hæld olie over, og bag dem i ovnen. Server dem med en hjemmelavet dip, anret dem med stenbiderrogn, eller brug dem […]

Hjemmelavet chokoladebar med knas

Knækbrødet har været en fast del af den svenske husholdning siden 500-tallet og er kun blevet mere populært med tiden. Her får du en supernem dessert, der er praktisk fx at snuppe med på picnic. Her er knækbrødet betrukket med en god mørk chokolade og har fået et ekstra drys af kokos og hakkede pistacienødder, […]

Grøntsagstempura med mangochutney

Spicy, crunchy og delikat lille måltid, hvor den krydrede tempura giver helt nyt liv til de milde danske vintergrøntsager. Chutneyen frisker det hele godt op med den sødlige smag af mango og kraftige krydderier som spidskommen og ingefær. Dejligt vegetarisk måltid af kokken Thomas Hess fra Aarstiderne. Opskrift til 4-8 pers. Mangochutney: 1 chili, tørret […]

Semifredo med syltede kirsebær, makroner og amaretto

Den italienske semifredo er en halvt frosset is, der ikke kræver ismaskine – den har faktisk bedst af at sætte sig i fryseren, da det danner lag af iskrystaller, der giver parfaiten den helt rette tekstur. Her er en snert af mandel og marcipan, der får et løft fra mandellikøren amaretto. Og ligesom i en […]

Julekonfektkage

Briterne brillerer med deres version af denne konfektkage, Mince Pie. Her er en lettere fordansket udgave med et solidt lag marcipan, hvilket bestemt ikke gør den ringere. Lav den gerne så tidligt som muligt, for på køl kan den holde sig helt til påske! Men vent dog med at pynte kagen, til den skal serveres. […]

Jørgen Leth ” Nydelsen ved mad er ren”

Nydelsen driver ham. Det er den, Jørgen Leth fylder livet med, og den, han øser op på sin tallerken. Det behøver ikke at være gastronomi på højt plan, bare det er virkelig veltillavet. TEKST Anne Katrine Petersen FOTO Nicolai Mørk/Kam Det passer ham godt, hvis detaljerne er på plads. Hvis han får avisen i hånden, […]

Crispy rodfrugtechips med koriandersalt og dip

Det er en ren farvesymfoni, når gulerødder, rødbeder, persillerødder og kartofler hopper en tur i den varme olie. Til chips er det oplagt at eksperimentere med forskellige slags kryddersalt for at pifte de sprøde flager op. Her er korianderfrø, sort peber og salt blevet knust i en morter og drysset med rund hånd – både […]