Midt i den svenske skærgård ligger Stockholm majestætisk fordelt på 14 øer, hvor moderne museer, historiske mindesmærker og store naturoplevelser alt sammen er inden for rækkevidde. Engang var tallerkenerne mest fyldt op af knækbrød, köttbullar og pytt i panna, men de seneste 10-15 år har svenskerne i den grad gjort gastronomisk comeback, og i dag er der al mulig grund til at sætte tænderne i svenskernes hovedstad.

TEKST OG FOTO Maria Faarvang m.fl.

Stolte traditioner og masser af fornyelse går hånd i hånd i det stockholmske køkken. Kokkene har med åbne arme taget imod de nye nordiske køkkenvinde, der er blæst ind over byen og bragt fantastiske lokale råvarer som gotlandske trøfler og håndplukkede multebær ind på gourmet-tallerkenerne. Samtidig holder stockholmerne stædigt fast i de mere folkelige madtraditioner, og der er ingen midsommerfest uden nye kartofler med dild, sild og jordbær med fløde, ingen cafe uden kardemommeboller på tavlen og ingen august uden et overdådigt krebsekalas.

Kaffe MED kage
Det centrale Stockholm er så småt, at det oplagt kan opleves til fods – ikke mindst, fordi der stort set ingen trafik er, hvilket gør den stockholmske storbyluft til en af de reneste i verden. Samtidig giver gå-tempoet god mulighed for at nyde den flotte arkitektur og byens mange kig til vandet – allerhelst fra en af Stockholms utallige cafeer, som har udendørs servering (stockholmerne indtager gerne kaffen udenfor, så snart temperaturen sniger sig over frysepunktet). Kaffe er et kardinalpunkt i den svenske madkultur, og jo, svenskerne drikker endnu mere kaffe end danskerne! Til kaffen hører naturligvis et stykke hjemmebagt kage, og det er svenskerne heldigvis verdensmestre i: Morotskaka (gulerodskage), chokladkaka og de kæmpe-havregrynskugler kokosbollar er blandt de lokale favoritter. Byen vrimler også med små restauranter og spisesteder, hvor menuen gerne byder på ærkesvenske råvarer som svampe, bær, brød og masser af fisk som aborre, gedde, ørred, laks og strömning, som er en lille Østersø-sild, der også serveres nystegt flere steder i byen fra vogne, der minder om de danske pølsevogne.

HVAD SKAL DU SPISE DAGEN IGENNEM?

En stor morgenmad
Svenskerne er generelt lige så glade for morgenmad – som de for at gøre forvirringen total kalder frukost – som danskerne, og de fleste steder disker også op med en indbydende og mættende én af slagsen. Der er gerne masser af mælkeprodukter som yoghurt og filmjölk (tykmælk), myesli, æg og brød og selvfølgelig også det ærkesvenske knækbrød (det opstod, fordi svenskerne før i tiden klarede sig med at bage to gange om året, og så havde de brug for brød med lang holdbarhed). Et skønt sted at begynde dagen er på Bakverket i Södermalm, også bare kaldet Söder, som er Stockholms tidligere arbejderkvarter og i dag en afslappet bydel med boheme-stil og masser af små, listige butikker og cafeer. På Bakverket er det muligt at fylde depoterne til en lang travedag med en morgenmadstallerken, der bl.a. byder på yoghurt med frugt, fem slags hjemmebagt brød med ost og charcuterie, salat, hjemmelavet lemonade og valgfri kaffe.

Frokost på gammelt forlystelsessted
Hele formiddagen kan med fordel spenderes i Södermalm. På Skånegatan ligger bl.a. stribevis af cafeer, vintage- og økobutikker, og på Medborgarplatsen ligger også en af Stockholms såkaldte saluhaller fuld af slagtere og specialbutikker, hvor det er muligt at købe alt fra polkagrise (pebermyntebolsjer) til elgkød og trøfler. Bestemt et besøg værd. Når sulten igen trænger sig på, er Mosebacke Etablissement, der ligger i tilknytning til Södra Teatern, stedet at gå hen. Det er et gammelt forlystelsessted med svensk mad med et fransk tvist på menuen, bl.a. kan man ofte få en rulle med krebs og syltet æble samt æble- og kardemommetærte til dessert. En kæmpe bonus ved Mosebacke er den vidunderlige udsigt – nogen siger byens bedste – fra terrassen, hvor stockholmere i generation efter generation har spist og forlystet sig.

Aften med HELE dyret
Sommeraftenerne er fortryllende i Stockholm, for solen kryber først sent under horisonten. Det er ideelt at gå en aftentur fra ø til ø, men naturligvis ikke uden at nyde såvel vådt som tørt. Dogmerestauranten Djuret er et godt bud på et sjovt og anderledes sted at indtage aftensmaden. Restauranten ligger i hjertet af pittoreske Gamla Stan, og her i disse gamle og stemningsfyldte lokaler er der, som navnet angiver, masser af kød på tallerkenen. Konceptet er, at restauranten laver mad af ét dyr ad gangen både ud fra et bæredygtigt hensyn og ud af respekt for dyret. På hjemmesiden kan man løbende følge med i, hvilket dyr der netop nu er i kødgryderne.

ANBEFALINGER TIL GODE STEDER I STOCKHOLM

Gildas Rum
En hyggelig cafe med en kitschet indretning, fx et tapet der ligner en bogreol, komfortable lænestole og en perfekt beliggenhed lige ved Nytorget i Södermalm. De har lækre surdejs-sandwich (mackor) og en uforglemmelig gedeoste-salat.

1900
Svensk mormor-mad med et tvist både til frokost og aftensmad. Her er det muligt at bestille köttbullar, brændenældesuppe og pighvar og samtidig få nye smagsoplevelser. Priserne er aldeles rimelige, og det er en god ide at bestille bord.

Urban Deli
Lækker brunch, frokost og a la carte til rimelige penge i det superhyggelige Södermalm. Delien bager masser af dejligt surdejsbrød, og de sælger madpakker og masser af andre lækkerier til at tage med hjem eller ud på en grøn plet i byen.

Esperanto
En sublim oplevelse venter på restauranten Esperanto, der ligger i Östermalm. Den blander franske og thailandske smage med skandinaviske strømninger, og måltidet er næsten at sammenligne med et lille teaterstykke.

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *