Aceto balsamico

Den mørke og tyktflydende balsamicoeddike er syrlig, men alligevel rig på sødme, der gør smagen dyb og meget balanceret. Den kan have krydrede og let bitre noter i smagen samt et strejf af karamel.

Sæson
Fås hele året.

Anvendelse
Aceto balsamico er en italiensk vineddike lavet på indkogt druesaft, der blandes med eddike og lagres på fade i alt fra måneder til adskillige år. De finere olier er lagret i op mod 40 år, men det mest almindelige er et sted mellem 5 og 12 år. Ofte flyttes eddiken rundt i fade af forskellige træsorter, for at den kan tage smag af både egetræ, kastanjetræ og kirsebærtræ – eller helt en fjerde type træ. Den mørke farve får eddiken fra karamel, som også laves på druesaft, og den bidrager også med bitre noter i smagen. Aceto Balsamico produceres fortrinsvis i regionerne omkring Modena og Reggio Emilia. Der findes mange varianter af aceto balsamico, men vil man smage rolls roycen inden for denne eddiketype, skal man gå efter såkaldt aceto balsamico tradizionale. Her er virkelig tale om dyre dråber, det er nemlig ikke ualmindeligt at skulle hoste op med mere end 400 kr for en flaske på 100 ml, til gengæld er eddiken sirupstyk og nærmest sort i farven med en gennemtrængende druearoma. Sådan en eddike kan holde længe, for den skal kun bruges i små dryp, nærmest som et krydderi. Alternativt kan man købe den lidt billigere affinato. Aceto balsamico fremhæver sødmen og smagen i tomater og bær, den er skøn som salatdressing gerne sammen med lidt olivenolie og måske lidt honning. Prøv også at dryppe lidt eddike på fisk eller på kød. Det er et dejligt krydderi at eksperimentere med i køkkenet, for det kan næsten ikke gå galt. Balsamicoens syrlige sødme klæder nemlig rigtigt mange typer råvarer og kan sågar bruges i is.

Opbevaring
Mørkt og køligt, men ikke i køleskab.

Trends

Populære artikler

Passioncake

Konditoren Nikolaos Strangas oplever, at mange vælger at spise sushi nytårsaften. Efter sådan et måltid er denne cremede kage med et syrligt pift af passionsfrugt

Læs mere

Syltede oliven og oste

Det er desværre de færreste, som kan få fat på helt friskhøstede oliven, så denne opskrift bruger forskellige slags oliven på glas, der vendes med

Læs mere

Pappadoms med yoghurtdip

Pappadoms er tynde og sprøde indiske brød lavet af linsemel, og ofte er de krydret med alverdens varmende krydderier. Det er muligt at lave pappadoms

Læs mere

Macarons med kaffeganache

En af dessertkunstneren Nikolaos Strangas’ absolutte hitkager er macarons: Små franske makroner med fyld af fx mynte- eller jordbærganache. Det er lykkedes MAD&venner at lokke

Læs mere