”Too much is not enough” er ikke længere et ordsprog, der kun hører til i USA. I hvert fald ikke når det kommer til bagværk. Danmark har de seneste 20 år taget de amerikanske kager til sig, og det er efterhånden blevet et kapløb for at spotte den næste trend i rækken. MAD&venner har set nærmere på de amerikanske kagetendenser, der er blevet danske nyklassikere i en rasende fart.

Muffin – Start 1990’erne

Den bløde, svampede sandkage i portionstørrelse, der går under navnet amerikansk muffin, eller blot muffin, har været populær i USA siden slutningen af 1800-tallet. Danskerne tog sig god tid, før de adopterede kagen, og først i begyndelsen af 1980’erne bliver den omtalt i Hendes Verden. Da først den praktiske kage kom til Danmark, greb det hurtigt om sig. Muffins var nemme at bage, og de kunne let tilpasses til den enkelte, hvad enten hangen var til chokolade, bær, banan eller måske bare vanille, og i slutningen af 1990’erne var den et must på stort set alle cafeer. I USA bliver muffins primært spist til morgenmad.

Prøv fx Blåbærmuffins med kærnemælk

Brownies – Slut 1990’erne

Brownies behøver næppe nogen introduktion. De kan fås på samtlige caféer i landet, og næsten alle kender den tunge og nærmest karamelagtige chokoladekage, der har været populær i USA og Canada siden slutningen af 1800-tallet. Da danskeren Lars Bogs smagte en brownie ved et besøg i USA i 1990’erne, tog han ideen med hjem, og stille og roligt blev det et allemandseje i Danmark.

Prøv fx Brownies med et hint af kaffe

Cupcake – Start 2000’erne

Cupcakes er egentlig en udvidelse af muffinen, men med det twist, at toppen får en gang smørglasur, også kaldet frosting eller icing. Den yndige kage fik sit store gennembrud i USA, da Sex and the City-pigerne spiste cupcakes fra bageriet Magnolia i New York i år 2000. De danske kvinder opfangede den feminine kagetrend i løbet af et par år, og i 2002 var ’cupcake’ et integreret ord i det danske sprog.

Prøv fx Snickers cupcakes

Popcake – 2011

Imens danskerne var ved at vænne sig til ideen om at komme glasur på deres muffins, opfandt den amerikanske blogger Angie Dudley, også kendt som Bakerella, den næste dille i USA. Små kugleformede kager på slikkepinde. Hun fandt på dem ved et tilfælde, da hun gerne ville lave nogle lyserøde kager, der mindede om romkugler. Men da eksperimentet ikke lykkedes, kom hun i stedet på de små runde kager, som hun satte på en pind og dyppede i lyserød chokolade. Blot et par måneder senere var fænomenet blevet så populært, at Martha Stewart inviterede hende ind som gæst i sit TV-program, og i løbet af sommeren 2011 nåede den nye kagetrend til Danmark.

Prøv fx disse Popcakes

Macaron og Whoopie pie – 2011

.

Efter cupcakes og popcakes blev den farvestrålende trend ved. Denne gang med det elegante bagværk macaron. Macarons stammer fra Frankrig og er altså ikke som sådan en amerikansk trend. Og dog. For modebeviste amerikanere begyndte at mæske sig i macarons i begyndelsen af 2011, hvor de danske medier først begyndte at tale om kagen i løbet af sommeren og efteråret samme år. Så selv om amerikanerne ikke opfandt kagen, har de bidraget til populariteten. Selv for øvede bagere kan det være svært at lave smukke macarons, og måske derfor afledte denne trend en ny, der er væsentligt nemmere at lave: whoppie pies. De ligner lidt en broget, overdimensioneret macaron med icing i midten og er blevet bagt i USA i mange år. Angiveligt skulle de små kager have fået deres navn, fordi 50’ernes husmødre gav deres børn whoopie pies med på madpakke, og børnene udbrød whoopie, når de åbnede og så kagen.

Prøv disse Whoopie pies med hvid chokolade, passionsfrugt og lakrids

Cronut – 2013

Noget tyder på, at den næste hippe kage nok også skal findes i USA. Dominique Ansel Bakery i New York præsenterede i hvert fald i slutningen af maj 2013 en kage, der hurtigt blev så populær, at folk stod i kø foran bageriet, allerede inden dørene blev åbnet om morgenen. Kagen, der går under navnet cronut, er en hybrid af en croissant og en doughnut.

Egg Waffle Cones – 2017?

Dette kan meget vel blive det næste store hit i Danmark: Bløde vafler, der spises med fyld af is, syltede bær, krymmel, knuste cookies og mere af alt muligt. Vaflerne er små bobler, som derfor har givet dem tilnavnet “bubble wrap waffles”.
Se fx en masse billeder her

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *