Kastanjer

104
Foto af Maria Warnke Nørregaard / Kam.

I gamle dage var de bondekost, men i dag er de spiselige kastanjer en delikatesse.

Grækerne tog kastanjetræerne med under armen fra Lilleasien og plantede dem mange steder i Sydueuropa, hvor de stadig vokser vildt. Romerne lavede dem om til mel og blandede det i hvedemelet for at få det til at strække, og mange italienere gør det stadig i dag.

Tre slags kastanjer
Der findes groft sagt tre slags kastanjer. De vilde, som vokser mange steder i Sydeuropa med små kastanjer. De kultiverede, som er større og fx bliver brugt til den franske juleluksus marron glacé (glaserede kastanjer, som angiveligt skulle være allerbedst, hvis de er dyrket omkring Lyon). Og så findes der de kastanjer, vi bedst kender her i Danmark, nemlig hestekastanjer, som desværre er uspiselige.

I køkkenet
Kastanjer hører til i nøddefamilien, men i modsætning til deres slægtninge indeholder kastanjer ikke ret meget olie, men langt mere stivelse. Det gør, at kastanjer generelt smager allerbedst sammen med ingredienser, der kan tilføje lidt fedme. Tænk bare på ristede kastanjer med salt og smør, eller på en cremet fransk kastanjesuppe med fløde. Eller brug kastanjerne som stuffing til kalkunen eller andre fugle. Ligesom nødder udløses deres smagsmæssige potentiale gennem ristning, som gør dem ekstra søde. Kastanjesmagen har nogle jordagtige nuancer, hvilket gør dem velegnede at sætte sammen med andre efterårssmage som vildt, svampe og æbler.

Opbevaring
Stil dine kastanjer et koldt og mørkt sted, men spis dem allerhelst hurtigt, for de indeholder temmelig meget fugt, som kan få dem til at rådne.

Tip Husk at ridse hul i toppen af kastanjerne, inden du bager dem, for ellers eksploderer de i ovnen.

Opskrift på bagte kastanjer med salviesmør

Skær et kryds i toppen af 500 g friske kastanjer. Stil kastanjerne side om side med krydset opad i et ildfast fad, og bag dem i ovnen ved 200 grader i ca. 15-20 min. Smelt 50 g smør i en gryde med 10 friske salvieblade, og lad det simre, til det begynder at brune og dufte af nødder, og salviebladene bliver sprøde. Server de bagte kastanjer med en god skefuld af smørret, og lad det stå 2-3 min., så smørret kan trænge ordentligt ind i kastanjerne. Server med masser af salt.