Wasabi

386

Sæson
Importeres hele året.

Smag
Wasabi har en karakteristisk smag af peberrod, der kan give tårer i øjnene og rive i næsen. Smagen er meget elegant med noter af sennep, peber og en sødlig eftersmag.

Prøv fx Japansk laksebaguette med wasabiradisesalat

Anvendelse
Wasabi er en kradsbørstig rod, der skal indtages med måde – ellers straffes det øjeblikkeligt med en voldsom riven i næsen. Den er ikke som sådan i familie med peberroden, men minder meget om den i smagen, nogle vil dog mene, at wasabi er mere elegant. Wasabi er meget svær at dyrke, da den kræver rent, tempereret vand. Derfor er den friske rod svær at opdrive uden for Japan. Den lille produktion, der trods alt findes, vil japanerne helst have for sig selv, og kiloprisen er høj som følge af det lille udbud og den høje efterspørgsel. På finere, japanske restauranter rives den friske wasabi til en fin puré på et tørret hajskind eller et fint rivejern ved bordet, for den karakteristiske, skarpe smag fortager sig inden for 15 minutter. Wasabi tørres også til et fint pulver, som efterfølgende kan røres til en sartgrøn pasta, men pga. den lille produktion af ægte wasabi, er de fleste wasabiprodukter baseret på peberrod tilsat grønt farvestof. Wasabipasta er fast tilbehør til sushi og sashimi i ledtog med syltet ingefær og soja, men kan også røres i cremer og saucer og egner sig fortrinligt til fisk og lyst kød.

Opbevaring
Wasabipulver opbevares tørt og mørk, wasabipasta opbevares på køl, men mister styrken i smagen ved længerevarende opbevaring.

Hvor kan den købes
Det er meget sjældent at støde på frisk, hel wasabi uden for Japan. I stedet fås wasabi som pulver og pasta i større supermarkeder samt asiatiske supermarkeder.