Tyttebær

251

Sæson
August til september.

Smag
Tyttebær er syrlige og bitre i smagen med en begrænset sødme, der dog træder frem ved tilberedning. Smagen vinder ved at blive tilsat sukker.

Anvendelse
Tyttebær er den nordiske fætter til det amerikanske tranebær. Tyttebær er dog noget mindre, men har samme smukke røde farve og bitre smag og vokser vildt på heder og i lysninger i skoven. Bærrene er sure og bitre rå, derfor koges de typisk til syltetøj, kompot, sauce og saft med rigelige mængder sukker. Tyttebær kan også fint råsyltes. Brug halvt så meget sukker som mængden af bær og lad det trække i mindst en time, så saften rigtig trækker ud. Tyttebær er godt og klassisk tilbehør til vildt. Svenskerne er vilde med tyttebær – eller lingon, som de kalder dem. Så det kan godt betale sig at kigge over sundet efter inspiration til anvendelse. Prøv fx de bløde svenske julepeberkager med tyttebærstykker i.

Opbevaring
I køleskab.

Hvor kan de købes
I velassorterede supermarkeder og hos grønthandlere i sæsonen.