Tortilla española

538
Den verdensberømte kartoffelpandekage fra Spanien, som ofte indgår på tapasbordet. Her serveres den med lidt røget laks på toppen, hvilket er en dejlig kontrast til den mættede smag af æg og kartoffel. Opskrift af Vibeke Lehn og foto af Nicolai Mørk / Kam.

Tortilla er spansk for æggekage med fyld, og det er svært at opstøve en tapasbar uden den på menuen. Her fyldes den med kartofler og bages i ovnen, inden den stikkes ud i elegante bidder og serveres med lidt saltet laks. En nem opskrift til mange. Spanierne siger, at en god tortilla skal kunne bøjes uden at knække – prøv selv!

Prøv også Pan de tomate

Opskrift på 20 skiver tortilla / Snack eller forret til 4 pers.

Saltet laks:
400 g helt frisk laksefilet med skindside
2 spsk salt + 2 tsk sukker
Frisk mynte eller purløg

Tortilla:
2 løg, hakkede
2 spsk olivenolie
500 g faste kartofler, kogte, pillede og skåret i tern eller skiver
10 æg, str. L
Salt og friskkværnet peber
1 dl hakkede krydderurter, fx persille, kørvel og purløg

Saltet laks: Fjern evt. ben fra laksen. Bland salt og sukker, gnid fisken med blandingen, og lad den trække i køleskabet i min. 6 timer og gerne til næste dag.
Tortilla: Sauter løgene bløde i olivenolie et par minutter under omrøring. Tilsæt kartoflerne, og sauter dem med i et par minutter. Pisk æggene med salt og peber i en skål. Vend løg- og kartoffelfyldet samt krydderurterne i, og smag til med salt og friskkværnet peber. Beklæd en lille bradepande eller et ildfast fad på ca. 30 x 22 cm med bagepapir, hæld kartoffel-æggemassen i, og bag tortillaen gylden og fast i ovnen ved 200 grader i ca. 20 min. Tag formen ud, og lad tortillaen afkøle.
Ved servering: Vend tortillaen over på et stykke bagepapir, og udstik den eller skær den i mindre stykker. Skær laksen i tynde skiver, læg en skive på toppen af hver tortilla, pynt med mynte eller purløg, og server.

Prøv også Calamares a la romana