Dejlig og hurtig vinterret med torsk i brunt peberrodssmør, svampe og et grønt drys. Opskrift af Mette Helbæk og foto af Line Falck

Torsk med brunt peberrodssmør, pandestegt grønt og vilde svampe

2222

Frisk, fast torsk serveres her med en blanding af tørrede, udblødte tragtkantareller og vild enoki, mens pynten er feldsalat samt frisk skovsyre og den opdyrkede variant oxalis – også kaldet lykkekløver – som også fås i supermarkeder og hos grønthandlere. Man kan godt snyde sig til en lidt vildere menu, også selv om skoven er kold og råvarefattig lige nu. Med brunet smør og sprøde grøntsager som følgesvende, kan det ikke gå galt!

Opskrift til 4 pers.

100 g smør
2 skalotteløg, finthakkede
3 spsk æbleeddike
50 g peberrod, revet
2-300 g vilde vintersvampe, fx fløjlsfod og bøgehat, brug alternativt svampe fra supermarkedet, tørrede eller
8 ræddiker/radiser
2 pærer
20 g smør
4 stykker torsk, ca. 600 g i alt
Salt og peber
1 håndfuld grønne urter, fx skovsyre og sprød salat
Evt. mere peberrod, til servering

Smelt smørret i en gryde, og lad det blive på varmen, til det er brunt og dufter af nødder. Tilsæt skalotteløg, æbleeddike og peberrod, og smag til med salt.
Børst svampene rene, og skær dem evt. i mindre stykker. Skrub ræddiker/radiser rene med en svamp, og skær dem i mindre stykker. Skær pærerne i både. Kom svampe, pærer og ræddiker/radiser på en tør pande, og rist dem af ved høj varme i 4-5 min. Skru ned for varmen, og tilsæt smørret. Vend med de grønne urter lige inden servering.
Krydr torskestykkerne på begge sider med salt og peber. Bag dem i ovnen ved 200 grader i 8-10 min., til de er gennembagte og flagende, men stadig faste. Er der skind på, så bag det med, men tag det af inden servering. Server fisken med svampeblandingen oven på og brunet smør ved siden af. Riv evt. mere peberrod ud over fisken.