Toffee cookies med saltkaramel-is og espressokaramelsauce

2619
Opskriften er lavet af Maria Faarvang og Sarah Bregendahl Støvring fra Sarahskager.dk. Foto af Maria Warnke Nørregaard / Kam

Saltkaramelis er virkelig en gudemundfuld, for kombinationen af den cremede, søde karamelis og det lille smæld fra havsaltet giver en perfekt balanceret is. Karamelsmagen bliver yderligere forstærket af toffee-stykkerne i cookiesene. De kan sagtens serveres uden karamelsaucen, men hvis de skal serveres som dessert, er den en fyldig og delikat prik over i’et.

Opskrift på 10 sandwich

Saltkaramel-is:
1 ¼ dl sukker + ½ dl sukker
4 dl fløde, stuetemperatur
1 ¾ dl sødmælk
1 tsk flagesalt
5 æggeblommer

Toffee cookies:
125 g smør, blødt
200 g muscovadosukker, gerne mørk
1 æg
½ tsk natron
1 nip salt
250 g mel
200 g mørk chokolade, grofthakket
100 g flødekarameller, fx Dumle, skåret i mindre stykker*

Espresso-karamelsauce:
1 ¼ dl sukker
0,6 dl vand
1 ¼ dl kakao
30 g mørk chokolade
1 nip salt
1 ¼ dl stærk kaffe, gerne espresso

Saltkaramel-is: Kom 2 spsk sukker i en kasserolle, og varm det op, til det begynder at smelte og blive ravfarvet hist og her. Tilsæt yderligere 2 spsk sukker. Fortsæt, til du har brugt 1 ¼ dl sukker, og sørg hele tiden for at lade det meste af sukkeret smelte, inden du tilsætter mere. Når alt sukker er smeltet, og karamellen får en mørk farve, tages kasserollen af varmen, og hæld forsigtigt fløden i (pas på, det vil boble godt op i gryden). Rør forsigtigt i massen, så du får en jævn karamel, og sæt evt. kasserollen over varmen igen, hvis der er hårde klumper i karamellen. Tilsæt nu mælk og salt, og sæt kasserollen tilbage på blusset. Skru ned for blusset, når massen begynder at simre, og sørg for at koge så længe, at al karamellen er smeltet, og det er blevet en ensartet masse. Pisk æggeblommerne med ½ dl sukker i en skål. Hæld 1/3 af den varme masse over æggeblommerne under konstant piskning. Hæld massen tilbage i gryden, og varm den forsigtigt op under piskning, til den tykner og dækker bagsiden af en ske. Lad massen køle af, rør salt i, og kør den på en ismaskine, eller sæt den i fryseren, og rør i den hver ½ time under indfrysning for at undgå, at den krystalliserer.
Toffee cookies: Pisk smør og sukker godt sammen, og pisk ægget i. Rør nu resten af ingredienserne i. Tril dejen til 12 cookies, fordel dem på bageplader beklædt med bagepapir, og bag dem ved 190 grader i ca. 10 min.
Espresso-karamelsauce: Varm sukker og vand op i en gryde, til sukkeret er smeltet. Bland kakao, chokolade og salt i en skål. Hæld sukkersiruppen over, og lad det stå uden at røre i 1-2 min. Rør derefter rundt, og rør espresso i til en ensartet masse. Lad den køle af til stuetemperatur.
Samling: Brug en isske til at lave kugler af isen, og læg en kugle på hver anden cookie. Læg de resterende cookies oven på som låg. Sæt dem evt. i fryseren ½ times tid, så isen når at sætte sig inden servering. Server dem med karamelsauce.

*Du kan også sagtens bruge mandler, nødder, macadamianødder eller lignende i stedet for flødekarameller.