Timian

194

Timian er en lille stædig plante med træede stængler og mørkegrønne blade. Den findes i hundredvis af varianter, hvor citrontimian nok er en af de mest kendte med et strejf af citrus og hvide kanter på bladene. Timian er meget brugt i det Sydeuropæiske køkken og en af de faste ingredienser i den berømte franske krydderiblanding herbes de Provence, men den er ikke udelukkende en sydlandsk plante. Timian vokser i så fjerne egne som Kina, Sibirien og Grønland, og klarer også det kolde danske klima i fin stil, hvis den står i urtepotte i vindueskarmen.

Prøv fx Slow cooked kølle med pærer, hvidløg og timian

Anvendelse
Timian er genial i mad. Det gode ved timian i simremad er, at smagen udvikler sig bedst ved høj varme og kan holde smag og duft ved lang tilberedning. Den spiller også godt sammen med andre krydderurter uden at dominere, hvis den altså ikke bruges i voldsomme mængder. Timian indgår som fast bestanddel i en bouquet garni, og passer fantastisk til alle retter med løg, hvidløg, flæsk og kartofler. En gammel dansk ret som gule ærter er krydret med timian, og ovnbagte rodfrugter smager bare en tand bedre, når der er lagt nogle kviste timian ved. Citrontimian er skøn til fiskeretter, men tåler ikke samme lange tilberedning som almindelig timian. Timian kan faktisk være med i både det salte og søde køkken. Prøv med lidt timian i æblegrød eller til rødvinskogte pærer. Eller brug kandiserede timiankviste som den absolut skønneste spiselige pynt på kager, desserter eller oste.

Prøv fx Pølser med æble og timian