Squashblomster

560

Squashblomster har en mild let sødlig smag med krydrede noter af mandel og muskat.

Sæson
Juni-juli.

Anvendelse
Det er ikke kun squashplantens mørkegrønne frugter, der kan spises. Plantens gule blomster er også lidt af en delikatesse, som især italienerne forstår at udnytte. Blomsterne plukkes og skal bruges umiddelbart efter, for de visner hurtigt. Støvdragerne fjernes, og blomsterne skylles og tørres, herefter er der et væld af tilberedningsmuligheder. De kan bruges rå som dekorativ pynt i salater, de kan koges til en cremet gul suppe, farseres, friteres, puttes i risotto, frittata og stuvninger. En enkel italiensk klassiker er friturestegte squashblomster. De friskplukkede blomster dyppes i en dej af hvedemel, olie, hvidvin og æggeblomme tilsat stive æggehvider. Herefter frituresteges blomsterne til de er gyldne, drysses med salt og serveres som snack til øl eller som tilbehør til kød. Mexicanerne er også glade for squashblomster, som de typisk bruger i suppe eller som fyld i quesadillas indhyllet i ost. I Frankrig bruges de i ratatouille, og i Tyrkiet hakkes blomsterne og fyldes i pandekager, som serveres med yoghurt. Squashblomster findes både i han- og hunkøn. Hunkønsblomsten vokser ud fra selve squashfrugten, mens hankønsblomsten vokser ud fra selve stænglen. Så snart hankønsblomsten har afgivet sin pollen, er dens formål udtjent, og man kan ligeså godt spise den, frem for at lade den visne bort.

Opbevaring
Squashblomster holder ikke længe efter de er blevet plukket, men opbevar dem køligt.

Hvor kan de købes
De fås sjældent hos supermarkeder, men forsøg hos grønthandlere, gårdbutikker og grønttorve.