Sprød focaccia med kartoffel og rosmarin

745
Den new zealandske bager Dean Brettschneider står bag denne opskrift, som er en hyldest til det italienske foccaccia-brød. Foto Manja Wachsmuth.

Focaccia er en italiensk brødklassiker, som i denne version smøres med lidt cremefraiche blandet med hvidløg og rosmarin og oven på et lag kartofler. Det tilfører både focaccia-brødet og kartoflerne fugt og aroma. Server focacciaen som en del af en BBQ, til en enkel suppe eller som en del af frokosten.

Opskrift på 1 stor focaccia, 4-6 pers.

Focaccia-dej:
½ kg hvedemel
10 g salt
30 g olivenolie
15 g sukker
10 g frisk rosmarin, hakket
7 g tørgær eller 20 g frisk gær, opløst i vand
380 ml vand

Focaccia-topping: 
200 g cremefraiche
2 fed hvidløg, knuste
1 spsk frisk rosmarin, hakket
350 g kartofler, med skræl, skåret i tynde skiver – gerne på en mandolin
4 spsk olivenolie
2 kviste rosmarin, brækket i kviste
Friskkværnet salt og peber

Focaccia-dej: Rør alle ingredienser til en dej. Hæld den ud på et meldrysset bord, og ælt i 10-15 min., hvor du lader dejen hvile 1 min. for hver 2-3 min.’s æltning. Ælt, til dejen er glat og elastisk. Stil focaccia-dejen til hævning i en time i en skål smurt med smagsneutral olie. Hæld dejen ud på et meldrysset bord, og fold den 4 gange ind over sig selv. Læg den tilbage i skålen, dæk med film, og stil den igen et lunt sted i ½ time.
Focaccia-topping: Bland cremefraiche, hvidløg og rosmarin i en skål. Hæld dejen ud på et meldrysset bord, og pres den ud i et rektangel på ca. 30 x 40 cm (undlad at presse for hårdt). Dejen er ret elastisk, så det tager lidt tid at opnå den ønskede størrelse. Løft den forsigtigt over på en bageplade beklædt med bagepapir. Fordel cremefraiche-massen på dejens overflade. Fordel kartoffelskiverne oven på focacciaen. Dryp med olivenolie, drys med rosmarin, og drys med salt og peber. Lad den hvile i 15 min. Bag brødet i ovnen ved 250 grader i 20-25 min., til kanten på kartoflerne er brune.
Lad den køle af i 5 min., og server derefter med det samme.