Opskrift af Vibeke Lehn (der har arvet den af Kirsten Hüttemeier) og foto af Kam.

Sønderjyske julestænger

733

Det er 50 år siden, denne opskrift kom til verden, og den er lige genial i dag. Angiveligt stammer den fra en skovfoged-frue i Sønderjylland, som gav den til Kirsten Hüttemeier. Stængerne skal ikke hæve, men kan bare bages her og nu. Fyldet kan være både mandler og rosiner, sukat eller pomerans. Vi har fået opskriften af madstylist Vibeke Lehn, som har arvet opskriften af sin moster Kirsten Hüttemeier.

Opskrift på 2 stænger

300 g hvedemel
2 spsk sukker
200 g smør
50 g gær eller 1 pose tørgær
2 æg, sammenpiskede

Fyld:
75 g smør, blødt
½ tsk kanel eller ingefær, stødt
50 g sukker
50 g mandler, smuttede og finthakkede
100 g rosiner, hakket sukat eller pomerans efter ønske
2 tsk hvedemel

Pensling:
1 æg, sammenpisket
2 spsk perlesukker

Bland mel og sukker i en skål, hak smørret ud heri, og smuldr gæren fint over. Bland æggene i dejen, og ælt den glat på et let melet bord. Del dejen i 2. Rul hver portion ud til et aflangt bånd, der er ca. 20 cm bredt og ca. 40 cm langt. Læg dem på en plade med bagepapir.
Fyld: Rør alle ingredienser til fyldet sammen i en skål, bred det ned af midten på de to stykker dej med en dejskraber eller en ske, og drys lidt mel over. Fold de lange dejsider ind over fyldet, fold, og luk dejen for enderne. Pensl med æg, drys sukker på, og bag stængerne gyldne ved 225 grader i ca. 20 min. Lad stængerne afkøle lidt på bagepladen, inden de flyttes over på en bagerist.

Tip. Stængerne kan fryses, tøs op og lunes i ovnen, inden de spises.