Sød kartoffel

1299

Sød kartoffel indeholder ti gange så meget sukker som en almindelig kartoffel og har derfor en markant sødere smag end en almindelig kartoffel, den egner sig derfor både i det salte og det søde køkken. Sød kartoffel har ofte også en lidt nøddeagtig smag.

Sæson
Hele året.

Anvendelse
Herhjemme har den søde kartoffel endnu ikke slået igennem for alvor, men der produceres et par hundrede millioner tons på verdensplan hvert år, så den søde kartoffel er en populær og nødvendig spise i store dele af verden. Den farverige knold stammer oprindeligt fra Mellemamerika ligesom kartoflen og har derfra bredt sig til Nordamerika og tropiske og subtropiske egne. Den søde kartoffel kaldes også sweet potato eller batat, men indeholder ikke ligeså meget stivelse som almindelige kartofler. Bag den rødlige skræl gemmer sig en gulorange sag, der kan tilberedes enten ved kogning eller bagning. Sød kartoffel gør sig godt i kraftigt krydrede gryderetter og currys med lam eller okse, men er også god at bage sammen med andre rodfrugter. I USA spises den traditionelt til Thanksgiving glaseret med mørkt sukker, ahornsirup og appelsinsaft. I Kina serveres en sødlig suppe bestående af sød kartoffel, vand, sukker og ingefær som et styrkende vintermåltid.

Opbevaring
I køleskab.

Hvor kan den købes
Søde kartofler fås i velassorterede supermarkeder og hos etniske grønthandlere.