Salsa roja

1263
En relativt spicy salsa med en intens, dyb og forførende smag af chili, hvidløg og tomat. Lav en stor portion, og gem den på køl. Opskrift af Erin Chapman og Grace Løvig og foto af Kam

Den ultimativt autentiske salsa, der kan bruges som base i nærmest enhver mexicansk ret. Server den fx til i tacos, til langtidsbraiseret kød eller til majschips serveret med et godt glas øl. Tip: ”Roja” betyder ”rød”, og det udtales ”Ro-ha”.

Opskrift på 2-3 glas

15 modne tomater, halverede
3 løg, gerne røde og gule, halverede
4-5 stærke chilier, fx jalepenos, habanero, serrano, el.lign.*
8-10 fed hvidløg, pillede
2 spsk salt
1 stort bdt koriander
1-2 lime, saften af

Fordel tomater, løg, chili og hvidløg på en bageplade beklædt med bagepapir, og bag det hele i ovnen ved 175 grader i ca. 1 time, eller til løgene bliver klare, og tomater og chilier har let brankede kanter. Lad det hele køle af. Kom alle ingredienser i en blender, og blend med salt, koriander og lime til en ensartet salsa**. Hæld salsaen på glas, og server den til tortillachips eller tacos.

*Tilsæt et par ekstra chilier, hvis du gerne vil have salsaen stærk, men nøjes med 1-2, hvis den skal være mild. Du kan vælge at fjerne kernerne, alt efter hvor stærke chilierne er, for det er her, meget af styrken sidder.
**Hvis du gerne vil have lidt frisk tomatsmag, kan du tilsætte 2 friske tomater, lige inden du blender.