OPSKRIFTER: Chad Robertson og Elisabeth Prueitt | FOTO: Stine Christiansen

Salat med gulerødder, sharonfrugt og ristet sesam fra Tartine Manufactory

170

En salat af ydmyge ingredienser som honningbagte gulerødder, sharonfrugter og en hjemmelavet olie lavet på bukkehorn, hvilket giver en fin indisk aroma til salaten, samt et skønt knas fra ristede sesamfrø. Salaten er super både til frokost og til aftensmad, hvor den fx kan serveres som tilbehør til et stykke ovnstegt kylling.

Salat med gulerødder og charonfrugt (2 pers.)

  • 120 g gulerødder, gerne en sød sort som fx nantes eller chantaney, halveret på langs og skåret i tre lange stykker
  • 1 spsk honning
  • skal af 1 usprøjtet citron
  • 1 spsk olivenolie
  • salt
  • 80 g tyndtskåret charonfrugt
  • 1 citron
  • 55 g yoghurt
  • 2 spsk bukkehornsolie (se opskrift nedenfor)
  • 1-2 spsk ristede sesamfrø
  • 1 kvist frisk mynte
  • 1 kvist frisk dild

Bukkehornsolie (stor portion):

  • 128 g bukkehornsfrø (kan købes i bl.a. Matas og helsekostbutikker)
  • 2,3 cl vand
  • 1,2 dl vindruekerneolie
  • 1 spsk gurkemeje
  • 1 fed hvidløg
  • 1 spsk honning
  • 1 citron uden skal
  • ½ tsk salt

Tilberedning

Tænd ovnen på 200ᵒ. Bland gulerødder, honning, citronskal, olie og salt i en stor røreskål. Når gulerødderne er jævnt dækket af væsken, så fordel dem på en bageplade beklædt med bagepapir, og bag dem i 10 min., indtil de tager en smule farve og begynder at blive bløde men stadig har bid. Lad dem køle af, før du blander salaten. Hæld de bagte gulerødder tilbage i skålen, tilsæt charonfrugter, og giv blandingen citronsaft og lidt salt. Fordel på to tallerkener. Dut yoghurt ind imellem gulerødder og charonfrugt, og dryp så med bukkehornsolie, og drys med ristede sesamfrø (lav evt. en stor portion af 1,2 dl sesamfrø og 2,3 dl vindruekerneolie, og opbevar i en lufftæt beholder). Pynt tallerkenerne med små stykker mynte og dild.

Bukkehornsolie: Fyld bukkehornsfrø og vand i en gryde. Bring gryden i kog, og lad det simre i 4 min., indtil frøene er møre. Si vandet fra, og lad frøene køle af. Hæld de blancherede frø i en blender sammen med resten af ingredienserne, og blend med pulse-funktionen, indtil ingredienserne er godt blandet, men massen stadig er grov.

Tip: Lav en stor portion bukkehornsolie, så du kan tilføre flere retter ekstra smag og lækkerhed– ”pizzazz” som de siger over there. Olien kan holde sig i flere måneder.