Sådan pocherer du et æg

572
Her får du kokken Theis Brydegaards opskrift på pocheret æg. Det er simpelt, når man først har prøvet det et par gange. Foto af Maria Warnke Nørregaard / Kam.

At pochere betyder at tilberede i vand lige under eller omkring kogepunktet. Æg er fantastiske at pochere, for æggehviden former sig dekorativt omkring blommen, som forbliver flydende. Her får du kokken Theis Brydegaards guide til at lave det perfekte pocherede æg.

Det skal du bruge til 4 pers.

4 æg, så friske som muligt
Ca. 1 dl eddike
Vand

1. Slå ægget ud i en skål: Og hæld den lille smule vand i ægget fra ved at holde på blommen, mens du vipper skålen forsigtigt over vasken. Det vil gøre, at ægget holder mere på formen i vandet. Sæt en gryde med rigeligt vand og ½ dl eddike pr. liter vand til at koge (blandt kokke lyder det, at den tilsatte eddike holder sammen på hviden, men muligvis er det blot en myte, så hvis du ikke har eddike, går det fint alligevel).

2. Tag gryden af blusset: Så snart vandet koger. Rør i det med et piskeris for at skabe en hvirvel. Hæld derefter forsigtigt ægget i det hvirvlende vand. Nu svøber hviden sig om blommen. Lad ægget pochere(dvs. ligge i vandet) i 2-3 min. alt efter størrelse. Blommen skal være flydende, men hviden skal have sat sig og være fast at mærke på.

3. Tag derefter ægget op med en hulske: Når ægget er kommet op af vandet, kan det overskydende æg i kanterne skæres fra, så du får et fint og rundt pocheret æg.


Tommelfingerregel
Pochering er en metode, der også kan bruges til fx fisk og kylling. Det er en meget blid tilberedningsform. Sørg for, at vandet på intet tidspunkt spilkoger, og tag gerne gryden af blusset, så du undgår kogepunktet.