Sådan koger du nye kartofler

2503
Kokken Theis Brydegaard, der i dag er køkkenchef i restauranten Nabo, der er en del af Kadeau-familien, har lært at koge nye kartofler af kokken Thomas Herman. Han giver her sine bedste tricks videre. Foto Nicolai Mørk / Kam.

At koge nye kartofler er lidt af en kunst, for de bliver let enten udkogte eller lidt for sprøde. Nøglen er at halvere den almindelige kogetid og spæde til med lidt krydderier, som giver en god tyngde til smagen. Så er du godt på vej til at kunne nyde de nye, fantastiske kartofler, når de er allerbedst.

Sådan koger du perfekte nye kartofler

1. Ha’ alle ingredienser klar: Første skridt er at vaske de nye kartofler fri for jord. Kom dem derefter i en gryde med lidt hvidløg, rosmarin (eller timian eller løvstikke, alt efter hvad du har ved hånden), lidt korianderfrø, lidt sorte peberkorn og en god håndfuld salt, for vandet skal være ret saltet.


2. Kog kartoflerne i 10 min.:
Og skum det beskidte, der kommer op til overfladen, af. Tag dem derefter af blusset, og lad dem stå i det varme vand i mindst 10 min. Stik i dem med en kniv eller gaffel for at vurdere, hvornår de er klar, for det afhænger lidt af deres størrelse.

3. Ta’ krydderierne fra: Og slyng kartoflerne i gryden med en skefuld koldt smør og lidt friskhakket løvstikke, og smag til med salt og peber. Spis kartoflerne med det samme, eller brug dem i fx en frikasse.