Rosmarin

484

Rosmarin ligner grangrene og har også en kamferagtig smag med noter af gran, eukalyptus og harpiks. Smagen er mest intens i den friske urt, når den tørres bliver smagen støvet og tør.

Sæson
Højsæson juni til september, men rosmarinen er hårdfør og importeres desuden hele året.

Anvendelse
Rosmarin vokser vildt i området omkring Middelhavet, men selv under vores noget køligere himmelstrøg trives den granlignende krydderurt, og vi har taget den til os sammen med middelhavskøkkenet, hvor den er næsten uundgåelig. Rosmarin kan både spises rå som grønt drys på maden, hvor den kamferagtige aroma træder kraftigt frem, men den skal hakkes fint, da den ellers kan virke lidt grov. Alternativt kan rosmarin koges med i gryderetter og kompotter, den kan bages i ovnen sammen med steg, fjerkræ eller kartofler og rodfrugter. Eller den kan koges til sirup eller bruges som krydderi på brød og i kager. Rosmarinen bruges typisk i det salte køkken, hvor den smager dejligt sammen med lam, svin, kylling, gedeost, citron, hvidløg og fede fisk. Men den er også pikant i det søde køkken, hvor den især klæder æbler, druer, figen, vandmelon og blommer. Brug kun ganske lidt, rosmarinsmagen skal ikke overdøve sødmen, men blot danne en interessant baggrund og give dybde i smagen. Rosmarin egner sig også rigtig godt til grillmad, man kan også smide en rosmarinkvist på kullene, hvor de danner en aromatisk røg eller lave små smagfulde grillspyd af rosmarinkviste, hvor de fleste blade er fjernet, hvorefter kød og grønt kan trækkes på kvisten og grilles.

Opbevaring
Køligt. Kan fryses.